EDITORIALE

AFARA e mai bine?

Published

on

Doua realitati au nevoie de demonstratie si certificare in Romania Europeana. Ambele se simt tot mai pregnant, ambele se zdrobesc pentru ca Romania cu stea in fruntea stemei socialiste nu incape intre cele 12 stelute UE. S-a demonstrat ca austeritatea nu a fost o solutie suficienta pentru a iesi din criza in care ne-a varat globalizarea si conexiunea la spatiul economic european. Si s-a mai demonstrat ca forma fara fond nu a ramas in carti, iar Romania stie mai bine ca orice alt stat european sa faca acest joc.
Occidentul si-a pierdut rabdarea cu noi, noi ne-am pierdut speranta ca o vom duce mai bine la masa bogatilor. Umilinta unora vs orgoliul altora. Dorinta unora vs interesul altora. Rigoarea unora vs neseriozitatea altora.
Iar in tot acest timp, una dintre valorile de baza ale noastre, ale romanilor, dar si ale europenilor, TOLERANTA, se dizolva in inflexibilitate, lipsa de respect si chiar agresivitate. Desigur, una europeana :). Orchestra UE, sub baghetele lui Barroso, Rompuy, Schultz, Merkel (Hollande e prins sa faca ordine in Mediterana si Africa), canta dezlanat exact atunci cand ar trebui sa dea dovada de armonie. Interesele nationale faramiteaza unitatea europeana, asa cum cele politice interne o subrezesc pe cea romaneasca.
Care e pretul? Nu o sa fac acum iar calcule economice, geo politice, strategice etc. Pretul e platit cu pacea si entuziasmul nostru. Dovada trista ca, atunci cand politicienii au interes, pot sa iti influenteze viata. E valabil pentru bruxellezii birocrati, pentru vesticii cu dubla masura, dar si pentru bravii nostri alesi/numiti.
Daca solutia pentru problema europeana/romaneasca e individuala, pe principiul scapa cine poate, de ce sa il mai condamnam pe Cameron si pe cei trei milioane de concetateni romani care au ajuns sa caute o viata mai buna afara?

Dan Carbunaru

Click to comment

Trending

Exit mobile version