U.E.

Agendă încărcată săptămâna aceasta pentru liderii europeni: problema migrației, sancțiuni pentru Rusia și acordul comercial dintre UE și Canada

Published

on

Șefii de state și de guverne se vor reuni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta principalele subiecte de pe agenda internațională, și anume modalități de a reduce fenomenul migratoriu, bombardamentele Rusiei din Siria, precum și soarta tratatului comercial dintre UE și Canada, notează EU Observer.

Discuțiile neconcludente din acest weekend din Elveția dintre Rusia și SUA privind conflictul sirian se vor prelungi cel mai probabil și la nivelul miniștrilor de externe ai Uniunii Europene ce se vor reuni luni la Luxemburg, precum și în cadrul summitului de joi și vineri ai șefilor de state sau guverne.

Potrivit declarațiilor unui diplomat european, UE nu dorește aplicarea unor noi sancțiuni pentru Rusia, în pofida condamnării vehemente a recentelor bombardamente din orașul sirian Alep. Uniunea a hotărât deja extinderea acestor sancțiuni până în ianuarie 2017.

„Anumite voci sunt de părere că Rusia ar trebui să fie parte la discuții luni, însă nu cred că se va ajunge la un consens privind acest lucru”, a mai spus acesta.

Miniștrii de externe ai statelor membre vor aborda, de asemenea, problematica semnării unui tratat cu statele Etiopia, Mali, Niger, Nigeria și Senegalul, în încercarea de a reduce numărul migraților și de a îi putea repatria pe cei ce nu se încadrează pentru a primi azil.

Săptămâna trecută cancelarul german a efectuat o vizită în mai multe state africane pentru a discuta despre securitate și găsirea unor soluții pentru a opri afluxul de imigranți, Angela Merkel subliniind necesitatea „stabilirii unei politici coerente” privind dezvoltarea politicilor și sprijinului militar în Mali.

Liderul german a afirmat că Armata unuia dintre cele mai sărace state africane, Niger, va primi 10 milioane de euro pentru achiziționarea echipamentului. Germania va construi, de asemenea, o bază militară pentru a consolida misiunea diplomatică a ONU din statul vecin, Mali, prima sa oprire din cadrul turneului.

Merkel a promis, de asemenea, 17 milioane de euro ca ajutor pentru dezvoltarea regiunii, în încercarea de a lupta împotriva imigrării către Europa.

Cu toate acestea, adevărata provocare o constituie acordul CETA ce va trebui să fie semnat de către miniștrii comerțului marți, însă prim-ministrul belgian este de părere că acesta ar trebui respins.

Reuniți  în luna septembrie la Bratislava, miniștrii comerțului din statele membre ale UE și-au exprimat „în unanimitate” susținerea pentru Tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), punând capăt ultimelor reticenţe privind acest acord.

Click to comment

Trending

Exit mobile version