EVENIMENTE

”Agora – Viitorul Europei”: La Piatra Neamț, românii au optat pentru mai multă Europă și pentru o Uniune Europeană cu o voce comună

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat vineri, 1 septembrie la Curtea Domnească din Piatra Neamț, cu sprijinul Centrului Europe Direct Nord-Est, al ADR Nord Est, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a doua dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis, la fel ca la Târgoviște, că viitorul Europei trebuie să îi regăsească pe toți europenii alături într-o Uniune mai puternică, mai unită și care să acționeze cu o singură voce.

FOTO: Diana Zaim/ Calea Europeana

Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. 

”Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. În acest scenariu în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile”, arată scenariul 5 – Mult mai mult, împreună –, cel care a obținut cele mai multe voturi și cel care prevede că viitorul Uniunii se bazează pe o cooperare aprofundată mai mult ca niciodată.

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români au dezbătut și au votat privind viitorul României în UE la Curtea Domnească din Piatra Neamț

Scenariul 5 – primul în preferințele participanților – a fost urmat de scenariul 3 (Cei care își doresc mai mult realizează mai mult), scenariul 1 (Continuând pe același drum), scenariul 4 (Mai puțin și mai eficient) și scenariul 2 (Accent exclusiv pe piața unică).

“Vă felicit pentru organizarea acestui eveniment. Proiectul se înscrie într-o logică destul de utilă deoarece cu toții trebuie să fim interesați de viitorul Europei. Cunosc acele scenarii lansate și dezbătute de către Comisia Europeana însă cred că trebuie să vorbim de o Europă cu o singură viteză. Numai împreună putem face o Europă mai puternică, mai stabilă, indiferent de provocările cu care se confruntă. De aceea cred că putem creiona o direcție națională pe care să o prezentăm Comisiei Europene”, a declarat, în debutul evenimentului, Cristian Winzer, secretar de stat în cadrul structurii coordonate de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

“Este important pentru Comisia Europeană să organizeze această dezbatere pentru a ști cum să acționeze în țară, dar și în întreaga Europă, de aceea am venit cu această inițiativă – Agora – prin intermediul căreia am depășit granițele capitalei București. Am dorit să vedem ce se întâmplă și în diferite regiuni istorice ale României. Niciunul dintre cele cinci scenarii nu este preferatul Comisiei Juncker, ci ele trebuie diseminate la nivel național unde cetățenii trebuie să decidă, iar mai apoi îi vom transmite domnului Juncker ce s-a hotărât”, a punctat și Vincent Lambotte, coordonator al echipei de informare-comunicare din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

”Suntem într-un loc încărcat de istorie și cred că reușim să creăm și noi astăzi o parte din viitorul istoriei Uniunii Europene. Suntem aici cu sprijinul Comisiei Europene, cu sprijinul autorităților locale și al ADR Nord-Est, o regiune care crește și se dezvoltă. Încotro crește Europa? Din acest motiv ne aflăm noi astăzi aici, pentru a dezbate cele cinci scenarii propuse de Jean-Claude Juncker în Cartea sa Albă, pentru viitorul nostru. Este prima dată când românii, din interiorul Europei, pot spune ce vor de la Europa”, a precizat Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeana.ro și moderator al dezbaterii.

“Vreau să le mulțumesc organizatorilor că printre regiunile alese s-a regăsit și Piatra Neamț. Aici, ca și pretutindeni, există cetățeni europeni. Sperăm ca acest eveniment să aibă o finalitate pozitivă pentru toata lumea”, a declarat, din partea autorităților locale, prefectul Vasile Panaite.

”Suntem onorați că orașul nostru se numără printre cele alese de dumneavoastră și sprijinim acest demers”, a completat și viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Bogdan Gavrilescu.

FOTO: Diana Zaim/ Calea Europeana

Vorbitorii care au susținut dezbaterile în cadrul evenimentului sunt: Tudor Jijie, lect. univ. dr., Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Director Executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru (susținător al scenariului 1 – Continuând pe același drum); Dan Dura, șef serviciu, Direcția Integrare Europeană şi Strategii de Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Suceava (susținător al scenariului 2 – Accent exclusiv pe piața unică); Vasile Asandei, director general, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (susținător al scenariului 3 – Cei care își doresc mai mult realizează mai mult); Carol Schnakovszky, prof. univ. dr. ing., rector al Universității ”V. Alecsandri” din Bacău (susținător al scenariului 4 – Mai puțin, dar mai eficient); Andrei Postolache, antreprenor IT și consilier independent în Municipiul Iași (susținător al scenariului 5- Mult mai mult, împreună).

FOTO: Diana Zaim/ Calea Europeana

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Piatra Neamț a fost precedată de cea la Târgoviște (28 august) – prima dezbatere din seria ”Agora – Viitorul Europei – și va fi urmată de cea de la Făgăraș (4 septembrie).

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează în perioada următoare, cu sprijinul Centrelor Europe Direct, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017. 

Foto: Facebook.com/Corina Crețu

“Aștept cu interes rezultatul acestor dezbateri, pe o temă de maximă actualitate, pe care o voi aborda și eu în cadrul vizitelor oficiale pe care le voi avea în septembrie la București, precum și în județele Sălaj și Cluj. România are șansa de a fi implicată, ca partener activ, în procesul de reformare a Uniunii Europene cu 27 de state membre. Prioritatea noastră, a Comisiei Europene, este menținerea unității familiei UE-27, indiferent de scenariul care va întruni consensul statelor membre în lunile următoare”, a  declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version