COMUNICATE DE PRESĂ

Ambasada României la Paris a marcat 50 de ani de la vizita în România a generalului Charles de Gaulle

Published

on

„Să trăiești, țară frumoasă!” Cu aceste cuvinte rostite de generalul de Gaulle la sosirea la București în mai 1968 a debutat evenimentul organizat de Ambasada României la Paris și Fundația Charles de Gaulle, la 16 mai 2018, pentru a marca 50 de ani de la vizita în țara noastră a Președintelui francez.

Evenimentul a avut loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința ambasadorului României în Franța, și a reunit peste 150 de invitați: vicepreședintele Adunării Naționale franceze, parlamentari, foști miniștri, membri ai corpului diplomatic, inclusiv foști diplomați francezi la București, înalți funcționari, reprezentanți ai mediului academic și asociativ, studenți la Institutul de Studii Politice din Paris, jurnaliști.

Foto: MAE

Ambasadorul Luca Niculescu a moderat dezbaterea la care au participat Jacques Godfrain, președintele Fundației Charles de Gaulle și fost ministru pentru cooperare internațională, Frédéric Fogacci, conferențiar universitar, Director pentru Cercetare al Fundației Charles de Gaulle, Adrian Cioroianu, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO, fost ministru de externe, și Max-Olivier Gonnet, director pentru Europa Centrală, Orientală și Baltică în Ministerul francez pentru Europa și Afaceri Externe, reprezentant la dezbatere al consilierului diplomatic al Președintelui Emmanuel Macron, Philippe Etienne.

Discuțiile au fost structurate în jurul a trei teme principale: contextul istoric și evoluțiile în raporturile Est-Vest care au permis concretizarea vizitei generalului de Gaulle în România, desfășurarea propriu-zisă și rezultatele vizitei și în final, contribuția acestei vizite la dezvoltarea ulterioară a relațiilor româno-franceze până în ziua de astăzi, inclusiv în context european.

Foto: MAE

Vorbitorii au subliniat caracterul istoric al vizitei președintelui francez: o vizită istorică în primul rând, prin însăși figura emblematică a generalului de Gaulle; în al doilea rând, vizita s-a derulat într-un context istoric deosebit, marcat de evenimentele politice și sociale din anul 1968; și nu în ultimul rând, a fost o vizită istorică pentru relațiile dintre România și Franța.

În intervenția sa, Jacques Godfrain a evidențiat importanța pe care generalul de Gaulle o acorda contactului direct cu popoarele țărilor pe care le vizita, o legătură care în România a fost înlesnită de familiaritatea culturală și lingvistică. Astfel, a arătat că vizita din mai 1968 s-a adresat „sufletului românesc” și francofoniei țării noastre. În mod evident, vizita a avut și un caracter strategic, de continuare și consolidare a cooperării bilaterale dinainte de 1945.

Frédéric Fogacci a evocat cadrul bilateral în care a avut loc vizita președintelui francez în România, de la contribuția lui Napoleon al III-lea la crearea statului român, acordurile militare din anii’20, rolul României în sistemul european de securitate, în perioada interbelică, până la legăturile culturale dintre cele două țări.

La rândul său, Adrian Cioroianu a prezentat contextul intern românesc din anul 1968 și a subliniat importanța schimburilor economice și comerciale pentru reluarea relațiilor politice româno-franceze.

Max-Olivier Gonnet a insistat asupra mesajului pe care generalul de Gaulle l-a transmis cu ocazia vizitei în România: depășirea gândirii celor două blocuri antagonice, Est-Vest și unitatea continentului european. A arătat, totodată, că mai multe cooperări inițiate după această vizită, în special în plan economic și academic, continuă și astăzi; o concluzie întărită de ambasadorul Luca Niculescu, prin menționarea caracterului privilegiat al relațiilor bilaterale din prezent: dialog politic susținut, schimburi economice importante, o agendă culturală extrem de bogată a viitorului Sezon România-Franța (noiembrie 2018-iulie 2019).

Reacțiile din public au fost numeroase, comentariile și întrebările formulate vizând îndeosebi aspectele economice ale cooperării bilaterale și rolul relațiilor dintre România și Franța pentru a răspunde provocărilor europene actuale, într-un moment în care România se pregătește să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019.

Foto: Arhivele Naționale ale României – fototeca online a comunismului românesc

Foto: Arhivele Naționale ale României – fototeca online a comunismului românesc

Foto: Arhivele Naționale ale României – fototeca online a comunismului românesc

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version