NEWS

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță: Declarațiile simbolice de unire sunt expresii de bucurie și sărbătoare ale tuturor românilor

Published

on

Declarațiile simbolice de unire ce au fost semnate în ultima perioadă atât în Republica Moldova, cât și în România, reprezintă expresii de bucurie și sărbătoare a tuturor românilor, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ionită, pentru postul de radio Vocea Basarabiei.

FOTO: Guvernul Republicii Moldova

Constat că acest fenomen este o exprimare a unei dorințe firești a românilor de pretutindeni de a sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1918. Este un bun prilej de a gândi la cine suntem și ce am devenit. Să ne dăm seama care au fost perioadele bune și mai puțin bune prin care am trecut”, a spus diplomatul român în cadrul unei emisiuni ale cărei teme au fost relațiile România – Republica Moldova și declarațiile de unire semnate până în prezent.

Poziția noastră este una clară cu privire la declarațiile de unire, considerăm gesturile ca fiind unele simbolice, fără valoare juridică, ca o expresie a tuturor de sărbătoare și bucurie în acest an aniversar. În acest an toți sărbătorim Marea Unire de la 1918. Probabil gesturile vor continua și se vor încadra în acest simbolism firesc al aniversării.”, a completat Daniel Ioniță. 

Până în prezent, peste 100 de localități și 3 Consilii Raionale din Republica Moldova au semnat documente prin care și-au manifestat dorința de revenire la România.

În România, declarația simbolică a fost semnată de Consiliile județene din Prahova, Constanța și Iași, dar și de Consiliul local al municipiului Buzău.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version