NEWS

Analiza Council on Foreign Relations: Obama. Soft power sau hard power?

Published

on

Una dintre ironiile preşedinţiei lui Barack Obama este gradul mare în care se bazează pe capacitatea de a influenţa interesele politice ale altora bazându-se pe mijloace militare sau economice, este de părere site-ul cfr.org (Council on Foreign Relations). Preşedintele, de cum a intrat în birou, a propus o schimbare majoră de la unilateralismul lui George W. Bush, şi de la tacticile predecesorului său de combatere a terorismului şi de a desfăşura războaie masive în străinătate.

Cu toate acestea, după trei ani Obama a crescut forţele din Afganistan, a acceptat utilizarea pe scară largă a dronelor fără pilot pentru a ucide terorişti, cu riscul unor victime în rândul civililor, a menţinut deschis Guantanamo şi l-a ucis pe Osama bin Laden.

Campania sa din 2008 s-a axat pe critica adusă lui George Bush pentru folosirea acestei hard power (n.r. teorie ce constă în folosirea de mijloace militare şi economice pentru a influenţa comportamentul sau interesul altor organisme politice). Obama a sugerat că el ar fi capabil să reabiliteze imaginea deteriorată a Americii, imagine creată de aceste excese. La preluarea mandatului,  a făcut noi declaraţii, precum cele din iunie 2009, în Cairo, când a spus că este adeptul dialogului, multilateralismului respectuos, sugerând că soft power (n.r., opusul lui hard power; se referă la puterea ce vine din diplomaţie, cultură şi istorie) este răspunsul problemelor, şi că va remedia rapid defectele existente.

Şi totuşi, concepţiei preşedintelui Obama cu privire la soft power i-a lipsit cea mai importantă calitate ce ar fi făcut-o şi eficientă: dimensiunea valorilor.

Pentru articolul integral puteti accesa linkul: http://www.worldaffairsjournal.org/article/value-values-soft-power-under-obama

Sursa articol: Council on Foreign Relations

Sursa foto: desparada-news.blogspot.com

Click to comment

Trending

Exit mobile version