INTERNAȚIONAL

Antonio Guterres: Consiliul de Securitate al ONU „nu a fost capabil să acționeze adecvat în privința problemelor de pace și securitate” din Fâșia Gaza și Ucraina

Published

on

© Evan Schneider/ www.un.org

Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să reacţioneze adecvat la conflictul din Fâşia Gaza între Israel-Hamas şi la invazia rusă în Ucraina, a apreciat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În faţa Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva, Guterres a afirmat că autoritatea Consiliului a fost subminată de războaiele respective. Forul de conducere al ONU a intrat adesea în blocaje şi „nu a fost capabil să acţioneze în privinţa problemelor de pace şi securitate poate cele mai semnificative din vremea noastră”.

„Lipsa de unitate a Consiliului privind invazia Rusiei în Ucraina şi privind operaţiunile militare ale Israelului în Gaza după atacurile teroriste îngrozitoare ale Hamas din 7 octombrie i-a subminat grav şi poate fatal autoritatea”, a avertizat secretarul general.

El consideră că este nevoie de o „reformă serioasă” a componenţei şi a metodelor de lucru ale Consiliului de Securitate.

Statele Unite şi-au exercitat din nou săptămâna trecută dreptul de veto împotriva unei rezoluţii a Consiliului, blocând astfel cererea acestuia de a se conveni imediat un armistiţiu umanitar în Gaza. A fost a treia oară din 7 octombrie când SUA, în calitate de membru permanent al Consiliului, a împiedicat astfel adoptarea unei rezoluţii.

Antonio Guterrres a avertizat că un asalt israelian cu toate mijloacele ar avea consecinţe dezastruoase: „nu ar fi doar înspăimântător pentru peste un milion de civili palestinieni; ar pecetlui soarta programelor noastre de asistenţă”.

Săptămâna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat cabinetului de securitate israelian un document strategic care schițează guvernarea Fâșiei Gaza post-conflict, punând accentul pe numirea unor „oficiali locali” neafiliați terorismului în locul Hamas.

Comunitatea internațională înclină spre o eventuală guvernare a Gaza de către Autoritatea Palestiniană (AP), pledând pentru implicarea acesteia, în ciuda lipsei actuale de legitimitate a acesteia în rândul palestinienilor. Documentul lui Netanyahu propune, de asemenea, închiderea controversată a Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni, UNRWA, invocând presupusa implicare a personalului acesteia în atacurile din 7 octombrie, recunoscând în același timp implicațiile umanitare imediate ale unei astfel de măsuri.

Click to comment

Trending

Exit mobile version