INTERNAȚIONAL

Armenia și Azerbaidjan au convenit, la Bruxelles, să aibă negocieri de pace în privința teritoriului Nagorno-Karabah

Published

on

© consilium.europa.eu

Armenia şi Azerbaidjan au convenit miercuri, la Bruxelles, să aibă negocieri de pace pentru a aborda tensiunile în jurul teritoriului Nagorno-Karabah, care se învecinează cu ambele statele şi care este de mult timp disputat de ele, a anunţat biroul premierului armean Nikol Paşinian, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Uniunea Europeană, care a mediat întâlnirea dintre cele două foste state sovietice, şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor fi primul pas spre o pace durabilă.

A fost a treia întâlnire din ultimele şase luni între Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev, după un conflict de şase săptămâni în 2020, soldat cu 6.500 de morți și în urma căruia Azerbaidjanul a capturat din nou zone din interiorul şi din jurul enclavei pe care armenii le controlau de decenii.

Biroul lui Paşinian a precizat că cei doi lideri au convenit ca până la sfârşitul lunii aprilie să creeze o comisie bilaterală.

„Premierul Armeniei şi preşedintele Azerbaidjanului le-au dat instrucţiuni miniştrilor de externe să înceapă pregătirile pentru negocieri de pace”, se arată într-un comunicat al guvernului armean. Azerbaidjanul nu a făcut încă niciun comentariu.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a intermediat întâlnirea de miercuri, şi-a exprimat speranţa că discuţiile le vor aduce împreună pe cele două părţi.

„Sunt încrezător că în noaptea asta am făcut un pas important în direcţia bună. Nu înseamnă că totul e rezolvat, bineînţeles”, le-a spus el jurnaliştilor la Bruxelles.

Charles Michel a reiterat angajamentul UE de a aprofunda cooperarea cu Armenia și Azerbaidjan pentru a lucra îndeaproape privind depășirea tensiunilor și pentru a promova un Caucaz de Sud care să fie sigur, stabil, pașnic și prosper, în beneficiul tuturor locuitorilor din regiune, potrivit comunicatului oficial

Președintele Consiliului European a subliniat importanța gesturilor umanitare ale ambelor părți pentru a promova încrederea și coexistența pașnică. Acesta a subliniat necesitatea unei rezolvări complete și rapide a tuturor problemelor umanitare nerezolvate, inclusiv eliberarea deținuților rămași în detenție și abordarea cuprinzătoare a problemei persoanelor dispărute, și a declarat că UE este pregătită să sprijine acest efort.

De asemenea, UE va continua să sprijine măsurile de consolidare a încrederii între Azerbaidjan și Armenia, precum și eforturile umanitare de deminare, inclusiv prin continuarea furnizării de consultanță de specialitate și prin intensificarea asistenței financiare, precum și a asistenței acordate populațiilor afectate de conflict, reabilitării și reconstrucției.

Click to comment

Trending

Exit mobile version