INTERNAȚIONAL

Armistițiul din Siria convenit de SUA și Rusia s-a încheiat după o săptămână și nu a mai fost prelungit

Published

on

Armistiţiul de şapte zile decretat de armata siriană a expirat în noaptea de duminică spre luni, cu un minut înainte de miezul nopţii, şi nu a fost prelungit deocamdată, relatează Adevărul.

Încetarea focului a intrat în vigoare pe 12 septembrie, la două zile după ce Rusia şi Statele Unite au convenit asupra termenilor acordului. „Practic, armistiţiul a eşuat şi s-a încheiat“, a declarat un oficial rebel, şeful biroului politic al grupării Fastaqim, din Alep.

Pe parcursul ultimei săptămâni, ambele tabere s-au acuzat reciproc în nenumărate rânduri de încălcarea armistiţiului.

Statele Unite şi Rusia au anunţat pe 10 septembrie un acord în privinţa Siriei, ce a prevăzut o încetarea a focului începând de pe 12 septembrie, urmată, o săptămână mai târziu, de un nou parteneriat militar care să vizeze grupările teroriste şi stabilirea unor noi limite asupra forţelor lui Assad.

Citiți și SUA și Rusia, acord asupra Siriei. Ce prevede planul de pace

Conform acordului, toate forțele militare ar fi  trebuit să se retragă de pe un drum de acces către Alep, urmând ca, în termen de șapte zile, Rusia și SUA să stabilească un centru pentru un grup comun de implementare, în vederea luptei împotriva grupărilor Stat Islamic și al-Nusra, considerate drept grupări teroriste de către ambele părți. Cu toate acestea părțile implicate în conflict nu au mai respectat măsurile inițial convenite iar armistițiul nu a mai fost prelungit.

Click to comment

Trending

Exit mobile version