IRAN

Benjamin Netanyahu, avertizare puternică de la tribuna ONU: ”Israel nu va permite Iranului să intre în clubul țărilor care dețin arme atomice”

Published

on

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat, în discursul rostit joi în Adunarea Generală ONU, că nu va permite dotarea Iranului cu arme nucleare, denunţând acordul internaţional semnat cu regimul islamist de la Teheran şi tăcerea Naţiunilor Unite faţă de ameninţările la adresa Israelului, informează Gândul.info.

“Israelul nu va permite Iranului să intre în clubul ţărilor care deţin arme atomice”, a declarat Benjamin Netanyahu de la tribuna Adunării Generale ONU.

“La 70 de ani după uciderea a şase milioane de evrei, liderii Iranului promit distrugerea ţării mele, asasinarea poporului meu, iar reacţia Naţiunilor Unite şi a aproape fiecărei ţări reprezentate aici este o tăcere absolută. O tăcere asurzitoare. O tăcere totală”, a adăugat Netanyahu, conform site-ului Ynetnews.com.

După ce a rostit această frază, liderul Israelului a tăcut 45 de secunde.

“Doamnelor şi domnilor, poate că astfel înţelegeţi de ce Israelul nu se alătură grupului care celebrează semnarea acordului nuclear cu Iranul. Poate că dacă liderii Iranului ar pune la cale distrugerea ţărilor dumneavoastră aţi avea mai puţin entuziasm faţă de acest acord”, a subliniat Netanyahu, acuzând regimul islamist de la Teheran de finanţarea terorismului internaţional.

“Acordul nuclear tratează Iranul ca o ţară normală, deşi se comportă ca un regim întunecat”, a sublinuat premierul Israelului.

Referindu-se la decizia preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de a nu mai recunoaşte Acordul de la Oslo, Netanyahu a pledat pentru reluarea procesului de pace israelo-palestinian.

“Sunt pregătit să reiau imediat negocierile cu palestinienii fără condiţii preliminare”, a afirmat Netanyahu.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.

O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Documentul, contestat de politicieni republicani americani, ar putea fi respins de Congresul Statelor Unite.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version