#RO2019EU

Brexit: Premierul Viorica Dăncilă anunță adoptarea unui memorandum pentru garantarea drepturilor britanicilor din România, invocând principiul reciprocității în cazul românilor din Marea Britanie

Published

on

© Guvernul României

Guvernul adoptă un memorandum care va pune bazele modificărilor legislative, astfel ca toţi cetăţenii britanici din România “să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în ţară fără a întâmpina dificultăţi”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, marți, la începutul ședinței de Guvern.

“Protejarea drepturilor cetăţenilor a reprezentat prioritatea Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit. Am urmărit pe tot parcursul acestor negocieri să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic şi în continuare acordăm o atenţie deosebită modului de implementare a acestor angajamente. În acelaşi timp, ne dorim ca toţi cetăţenii britanici din România să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în ţară fără a întâmpina dificultăţi. Guvernul României va adopta un memorandum care pune bazele modificărilor legislative necesare pentru a atinge acest deziderat. Vom asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetăţeni britanici în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene care şi-au exercitat dreptul la libera circulaţie, în special în ceea ce priveşte dreptul de a locui, a munci sau a studia în ţara gazdă. Aceste drepturi sunt garantate, respectând principiul reciprocităţii, faţă de tratamentul aplicabil cetăţenilor români de către Marea Britanie“, a declarat Dăncilă, potrivit Agerpres.

Anunțul premierului intervine în contextul incertitudinilor majore care planează asupra procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunii Europene, ieșire încă programată pentru data de 29 martie, dar improbabilă.

Cel mai recent, pe 14 martie, parlamentarii britanici au votat extinderea articolului 50 privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană până la data de 30 iunie 2019. Propunerea votată la inițiativa guvernului condus de Theresa May prevede și că orice prelungire care depășește data de 30 iunie 2019 ar impune Regatului Unit să organizeze alegeri pentru Parlamentul European în mai 2019.

Pe 20 martie, miercuri, este așteptat un nou vot în Parlamentul britanic privind Brexit, înainte ca Theresa May să se afle la Bruxelles, unde, la reuniunea de primăvară a Consiliului European, ar putea solicita liderilor UE 27 prelungirea articolului 50 din Tratatul UE.

Totodată, anunțul premierului Viorica Dăncilă apare și în condițiile în care ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat marți o reuniune a Consiliului Afaceri Generale de tip articolul 50, țările membre pregătind în continuare mai multe măsuri de contingență în cazul unui Brexit fără acord.

Click to comment

Trending

Exit mobile version