U.E.

Bugetul UE pentru ajutor umanitar va sprijini, în 2020, peste 80 de țări. 900 milioane de euro vor ajuta populațiile vulnerabile din Africa, Asia, America Latină și Orientul Mijlociu

Published

on

© European Communities, 2003

Comisia Europeană a adoptat luni bugetul anual, în valoare de 900 de milioane EUR, destinat acțiunilor umanitare în 2020, potrivit unui comunicat de presă

UE este principalul donator de ajutor umanitar global, ajutând oameni din peste 80 de țări. De la conflictele prelungite din Africa și Orientul Mijlociu, până la crizele alimentare grave, crizele umanitare se intensifică și ajutorarea celor mai nevoiași este pusă în pericol.

„Ajutorul umanitar al UE ne permite să salvăm milioane de vieți la nivel mondial, punând în acțiune solidaritatea globală a UE. Cu toate acestea, crizele umanitare cresc în complexitate și severitate. Chiar dacă conflictul rămâne principala cauză a foametei și dislocării, impactul său a fost mult agravat de schimbările climatice. Europa are responsabilitatea de a demonstra solidaritate și sprijin pentru cei aflați în nevoie. Asistența noastră depinde de accesul umanitar complet, astfel încât organizațiile umanitare să își poată face munca de salvare a vieții “, a declarat Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor.

Din cele 900 milioane de euro, 400 de milioane de euro vor fi destinate programelor în Africa, unde sprijinul UE va fi direcționat către persoanele afectate de conflictele pe termen lung din Republica Democratică Congo, către cei care înfruntă o criză alimentară și nutrițională în Sahel, precum și către cei nevoiți să plece din casele lor din cauza violențelor din Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și bazinul Lacului Ciad.

345 de milioane de euro vor ajunge în Orientul Mijlociu, pentru gestionarea crizei din Siria și a refugiaților din țările vecine, precum și pentru gestionarea situației extrem de critice din Yemen.

Mai departe, 111 milioane de euro vor ajunge în Asia și America Latină , unde UE va continua să ajute populațiile cele mai vulnerabile afectate de criza din Venezuela și refugiații din țările vecine. De asemenea, Uniunea Europeană va continua să ofere ajutor în țările din Asia, cum ar fi Afganistanul, care este martor la războaie de aproape patru decenii, Myanmar și Bangladesh, ambele gazde pentru grupul etnic Rohingya.

Nu în ultimul rând, întrucât schimbările climatice cresc vulnerabilitatea comunităților la crize umanitare, finanțarea va ajuta populațiile vulnerabile din țările predispuse la dezastre să se pregătească mai bine pentru diverse catastrofe naturale, cum ar fi inundațiile, incendiile forestiere și ciclonii.

Click to comment

Trending

Exit mobile version