FONDURI EUROPENE

Comisia Europeană: Vom acorda atenţie deosebită felului în care România intenţionează să promoveze incluziunea romilor în societate

Published

on

Prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Rovana Plumb la summitul UE dedicat romilor arată că există angajament politic din partea României pentru a rezolva problemele acestei comunităţi, se arată într-o scrisoare trimisă ministrului suedez Birgitta Ohlsson de trei comisari europeni.

Scrisoarea, semnată de comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, de comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, şi Laszlo Andor, comisarul pentru Muncă, Afaceri sociale şi Incluziune, a fost trimisă, la 15 aprilie, ministrului suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, în contextul în care oficialul a cerut formarea unui task force european care să asiste România în absorbţia fondurilor UE destinate incluziunii sociale a romilor. 

Cei trei comisari notează că Raportul pe 2014 al Comisiei Europene privind progresele statelor membre în implementarea unor strategii naţionale privind populaţia roma constată “primele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte integrarea socială a romilor în Europa”. 

“În cele mai multe state membre au fost luate decizii pozitive pentru a îmbunătăţi situaţia romilor în domeniul educaţiei, angajării, asigurării de locuinţe, asistenţă medicală. De asemenea, statele membre au luat măsuri pentru a combate discriminarea populaţiei roma”, se mai arată în scrisoarea semnată de Viviane Reding, Johannes Hahn şi Laszlo Andor, potrivit Mediafax.

Aceştia amintesc că, în 2010, UE a modificat regulamentele financiare pentru a permite investiţii în construirea de locuinţe în sprijinul comunităţilor marginalizate, inclusiv roma. “Au fost lansate proiecte în mai multe state membre şi, dată fiind perspectiva pe termen lung a unor astfel de investiţii, implementarea lor este încă un curs”, scriu comisarii, precizând că, pentru prima dată, în exerciţiul financiar 2014-2020 statele membre trebuie să folosească 20% din banii alocaţi din Fondul Social European pentru proiecte de incluziune socială.

“Comisia este pe cale să finalizeze observaţiile sale asupra priorităţilor de investiţii ale României pe următorii şapte ani. În acest context, o atenţie specială va fi acordată modului în care autorităţile române intenţionează să promoveze incluziunea romilor în societate”, mai precizează comisarii europeni, adăugând că Executivul european colaborează, în acelaţi timp, Guvernul român pentru a creşte rata de absorbţie a fondurilor comunitare.

De asemenea, CE a cerut României să-şi continue eforturile în acest sens în perioada următoare de finanţare.

În ceea ce priveşte angajamentul politic, Reding, Hahn şi Andor susţin că prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Muncii, Rovana Plumb, la summitul dedicat romilor, desfăşurat la Bruxelles, la începutul lunii, reprezintă “un semnal puternic privind angajamentul României în privinţa incluziunii romilor”.

“Observăm că unele state membre colaborează cu România pentru a face faţă provocărilor privind integrarea romilor. Astfel de cooperări bilaterale au loc la nivel naţional, regional şi local şi au dus la rezultate pozitive. Comisia încurajează puternic statele membre să promoveze astfel de cooperări bilaterale prin proiecte concrete şi pe termen lung. Acesta este un alt mod de a arăta un angajament politic activ pentru a răspunde nevoilor specifice ale romilor în Europa”, se mai arată în scrisoarea celor trei comisari europeni.

“Regretăm că nivelul de reprezentare nu a fost din păcate omogen pentru toate statele membre”, au comentat cei trei comisari europeni, în condiţiile în care România a fost singura ţară care a fost reprezentată la nivel de şef de stat la acel summit.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat “furia” faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, a relatat, la 8 aprilie, AFP.

 

 

 

.

1 Comment

Trending

Exit mobile version