BUSINESS

Comisia Europeana vrea ca statele membre sa identifice “paradisurile fiscale” intocmind “liste negre”

Published

on

Comisia a prezentat pe 6 decembrie un plan de acțiune pentru a reacționa mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii și a fraudei fiscale. Planul conține un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât și viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să își protejeze bazele de impozitare și să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim.

Ca primă acțiune imediată, Comisia a adoptat pe 6 decembrie și două recomandări, menite să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate și coordonate cu privire la anumite probleme stringente.

Prima recomandare prevede o poziție puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, care este mai fermă decât măsurile internaționale actuale. Statele membre sunt încurajate să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale și să le plaseze pe „liste negre” naționale. Sunt prezentate și măsuri detaliate destinate să convingă aceste țări din afara UE să aplice standardele de guvernanță ale UE.

A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă. Recomandarea sugerează modalități de a aborda aspecte tehnice și lacune juridice pe care unele întreprinderi le exploatează pentru a evita plata impozitelor la un nivel just. Statele membre sunt încurajate să își revizuiască convențiile privind evitarea dublei impozitări, pentru a evita ca ele să determine absența totală a obligațiilor fiscale. Statele membre ar trebui să adopte și o regulă generală comună antiabuz, în temeiul căreia ele ar putea să ignore orice înțelegere artificială realizată în vederea comiterii evaziunii fiscale și să stabilească în schimb impozite pe baza activității economice propriu-zise.

Alte inițiative prevăzute în planul de acțiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Număr de identificare fiscală la nivelul UE, o revizuire a dispozițiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum și ghiduri comune de urmărire a fluxurilor financiare.

Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în UE prin evaziune și fraudă fiscală. Această sumă nu este doar o pierdere scandaloasă de venituri foarte necesare, ci și o amenințare la adresa impozitării corecte. În timp ce statele membre trebuie să înăsprească măsurile naționale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de soluții unilaterale nu va da rezultate. În cadrul unei piețe unice, într-o economie globalizată, neconcordanțele și lacunele din legislațiile naționale devin instrumentele celor care caută să se sustragă de la plata impozitelor. Prin urmare, este esențială o poziție puternică și coerentă a UE împotriva evazioniștilor și a celor care îi favorizează” a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare.

Sursa: EC.EUROPA.EU
Foto:  FREEFOTO.COM

Click to comment

Trending

Exit mobile version