INTERNAȚIONAL

Consiliul Europei invită Rusia să participe activ la finanțarea acestei organizații internaționale

Published

on

Secretatul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, îl invită pe președintele rus, proaspăt reales în această funcție, să “participe activ” la această organizație care din iunie 2017 nu se mai bucură de contribuția bugetară a Moscovei.

FOTO: Kremlin

Potrivit lui Jagland, Rusia este un membru important al organizației, subliniind că este de “datoria comună” a Moscovei şi Consiliului Europei “să acţioneze împreună” pentru respectarea drepturilor omului în spaţiul european, notează Agerpres.

Thorbjorn Jagland i-a adresat o scrisoare pentru a-l felicita pentru cel de-al patrulea mandat în fruntea Federației Ruse.

Relaţiile dintre Rusia şi Consiliu se deosebit de tensionate din aprilie 2014, după suspendarea dreptului de vot al parlamentarilor ruşi din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ca ripostă la anexarea Crimeii de către Moscova. Începând cu iunie 2017 Rusia a hotărât și blocarea contribuției anuale, dar și părăsirea de către delegații ruși a lucrărilor Adunării Parlammentare.

Consiliul Europei reuneşte 47 de state. Principala sa misiune este apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, sprijinindu-se mai ales pe braţul său juridic, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

APCE nu dispune de putere legislativă, dar are ca misiune favorizarea dialogului, mai ales în materie de democraţie şi drepturi ale omului. Cei 318 membri ai Adunării, proveniţi din parlamentele naţionale ale statelor membre, se reunesc în patru sesiuni plenare pe an la Strasbourg.

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version