COMISIA EUROPEANA

COVID-19: Statele membre vor primi din 2021 peste 20 milioane de teste rapide antigen datorită contractului semnat de CE cu Abbott și Roche

Published

on

© European Commission/ Horizon 2020

Comisia a semnat vineri, 18 decembrie, un contract-cadru cu Abbott și Roche care permite achiziționarea a peste 20 milioane de teste rapide antigen în valoare de până la 100 milioane EUR, finanțate prin Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență (ESI). De la începutul anului 2021, aceste teste vor fi puse la dispoziția statelor membre, ca parte a strategiei UE pentru testarea COVID-19, informează un comunicat

„Testele rapide antigen ne oferă viteză, fiabilitate și răspunsuri rapide pentru a izola cazurile COVID. Acest lucru este esențial pentru a încetini răspândirea pandemiei. Testele vor rămâne fundamentale în lunile următoare, chiar dacă dorim să începem vaccinarea în UE din 27 decembrie. Trebuie să se extindă capacitatea de testare în paralel pentru a menține virusul sub control. Pentru a contribui la aceste eforturi, am semnat astăzi un contract de sprijinire a statelor membre cu peste 20 de milioane de teste rapide”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

În prezent, cea mai fiabilă metodologie pentru testarea COVID-19 este testul RT-PCR. Cu toate acestea, din cauza utilizării sporite a acestora, care duce la deficite, precum și a costului relativ ridicat și a duratei lungi de timp necesare pentru a produce un rezultat de testare, utilizarea complementară a testelor rapide de antigen în anumite condiții este din ce în ce mai recomandabilă.

De asemenea, Comisia a adoptat astăzi o propunere de recomandare a Consiliului privind un cadru comun pentru utilizarea, validarea și recunoașterea reciprocă a testelor rapide antigen. De la izbucnirea pandemiei COVID-19, testele de diagnosticare au evoluat rapid, demonstrând rolul său central în controlul focarelor. Recomandările formulate de Comisie vor asigura utilizarea, validarea și recunoașterea uniformă a testelor rapide antigen în UE.

Click to comment

Trending

Exit mobile version