ROMÂNIA

Cu cât vor creste preturile la mancare in 2012

Published

on

Reprezentanţii Romalimenta au declarat recent pentru Gândul.info că în primul trimestru al anului viitor este posibilă o aliniere a preţurilor în funcţie de costurile cu materia primă, ceea ce ar presupune majorări de preţuri cu 5-7%.

“Există o diferenţă flagrantă între costul materiilor prime şi preţul final al produselor procesate. Anul viitor nu există decât trei soluţii: una ar fi falimentul, a doua ar fi ca cei din domeniu să modifice reţetele, dar atunci calitatea produsului finit ar avea de suferit. A treia soluţie ar fi recalcularea preţurilor în funcţie de costul materiei prime. Nu vor fi majorări cu zeci de procente, ci cu 5-6-7%”, a declarat recent Sorin Minea.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010 produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 4,91 %, fructele proaspete s-au scumpit cu 3%, iar preparatele din carne s-au scumpit cu 1,57%. Laptele şi produsele de lapte sunt mai scumpe cu 3,7%, telemeaua de vacă cu 3,63%, în timp ce ouăle sunt mai scumpe cu 4,5% în noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu aproape 30% în noiembrie 2011 faţă de decembrie anul trecut.

Pentru a vedea care este situatia anului 2011 comparativ cu 2010, dar si alte informatii, accesati Gandul.info.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Click to comment

Trending

Exit mobile version