INTERNAȚIONAL

Cuba și Uniunea Europeană au semnat un acord pentru normalizarea relațiilor: “Este un pas istoric”

Published

on

Cuba și Uniunea Europeană au semnat vineri la Havana un acord de dialog politic, care cuprinde și chestiunea delicată a drepturilor omului, înțelegerea fiind consacrată normalizării relațiilor între cele două părți, relatează AFP, conform Agerpres.

Semnarea acestui document vine la capătul a doi ani de negocieri intense cu Cuba, singura țară latino-americană fără acord de cooperare cu UE.

“Este un pas istoric”, a declarat șefa diplomației europene Federica Mogherini în cadrul ceremoniei, alături de ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez.

Bruxellesul și Havana negociază din aprilie 2014 un ”cadru de dialog politic” în trei capitole: dialogul politic propriu-zis, cooperare și comerț.

Mogherini a mai vizitat Cuba în martie 2015, când a decis împreună cu ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, să urgenteze demersurile pentru a semna un acord înainte de sfârșitul anului 2015, perioadă ce a fost apoi prelungită cu 6 luni.

Ministrul Rodriguez a întors vizita în aprilie 2015 în vederea dinamizării dialogului asupra drepturilor omului, problemă asupra căreia cele două părți sunt divizate cel mai mult.

Anul trecut, trei lideri europeni importanți au vizitat Cuba: președintele francez, Francois Hollande, președintele austriac, Heinz Fischer și premierul italian, Matteo Renzi.

Începând cu 1996, abordarea comună a UE a fost ghidată de Poziția Comună care prevedea că normalizarea relațiilor cu Cuba va fi reluată când aceasta va face reforme în cadul participării politice sau libertății de expresie.

Începând cu anul 2008, UE a început să ridice anumite sancțiuni unilaterale, în același an când Fidel Castro s-a retras de la conducere și i-a pasat permanent conducerea fratelui său mai tânăr, Raul.

În februarie 2014, UE a adoptat directiva de negociere a unui acord de cooperare și dialog politic bilateral UE-Cuba pentru a consolida relațiile bilaterale existente în aria comercială. Tratativele au început în aprilie 2014 în Havana. Acestea au fost urmate în august 2014 de o nouă reuniune la Bruxelles, și o rundă de negocieri în Havana, în martie 2015.

 Mai multe informații despre relațiile UE cu Cuba sunt disponibile aici.

.

.

1 Comment

Trending

Exit mobile version