EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu anunță că PE a aprobat reguli noi pentru finanțarea redresării în urma dezastrelor naturale: Fondurile vor permite României și altor șase țări UE să folosească 18 miliarde de euro
Published
3 months agoon
By
Andreea Radu
Europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat, marți, că Parlamentul European a aprobat reguli noi pentru utilizarea fondurilor UE pentru gestionarea impactului dezastrelor naturale, precum inundațiile și incendiile de vegetație.
Potrivit deputatului european, propunerile adoptate vor permite României și altor șase țări UE să folosească 18 miliarde de euro pentru a finanța măsurile de redresare în urma dezastrelor naturale.
„Solidaritatea UE s-a manifestat deja rapid atunci când România a fost afectată de inundații. În septembrie, Uniunea Europeană a alocat României 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini refacerea infrastructurii și a gospodăriilor distruse de inundații”, a scris Dan Motreanu, pe Facebook.
Mai mult, eurodeputatul a precizat că finanțarea rapidă a măsurilor de redresare în urma dezastrelor naturale va fi posibilă prin modificările legislative privind politica de coeziune și fondurile agricole ale UE.
„Printr-una din propunerile adoptate astăzi, țările UE vor putea redirecționa mai flexibil fondurile UE pentru dezvoltare regională (FEDR) către reconstrucția în cazul dezastrelor naturale. Proiectele de redresare vor fi finanțate din FEDR. Va fi disponibilă și o pre-finanțare suplimentară de până la 25% din suma totală”, a adăugat Dan Motreanu.
De asemenea, europarlamentarul a explicat că Banii din Fondul Social European Plus vor putea fi folosiți pentru a finanța scheme de muncă, pentru a sprijini accesul la servicii medicale și a oferi bunuri de bază.
„A doua propunere adoptată vizează sprijinirea țărilor afectate de dezastre naturale din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Sumele necheltuite din programele de dezvoltare rurală vor fi folosite pentru a compensa pierderile din sectorul agricol și forestier și pentru a redresa agricultura în urma dezastrelor naturale. Finanțarea se va realiza 100% din fonduri UE”, a conchis Dan Motreanu.
Potrivit Parlamentului European, propunerea privind sprijinul regional de urgență pentru reconstrucție („RESTORE”) permite țărilor UE să canalizeze mai ușor fondurile europene de dezvoltare regională (FEDR) și fondurile de coeziune către reconstrucție în urma dezastrelor naturale. Prin urmare, FEDR va putea finanța proiecte de redresare în proporție de până la 95% din costul lor total. Pentru a furniza rapid lichidități celor care au nevoie, va putea fi pusă la dispoziție, de asemenea, o prefinanțare suplimentară de până la 25% din suma totală. Propunerea va permite o utilizare mai flexibilă a Fondului social european Plus pentru a finanța scheme de muncă pe termen scurt, pentru a sprijini accesul la asistență medicală și pentru a asigura bunuri de bază.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
România apasă accelerația pentru un viitor energetic verde. S-a lansat Ro-HydroHub, primul hub național de cercetare și inovare în domeniul hidrogenului verde finanțat cu bani europeni
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
ReArm Europe: Parlamentul European îndeamnă UE să își asigure securitatea cu eforturi “similare celor din perioade de război”
Parlamentul European: UE este acum principalul aliat strategic al Ucrainei și trebuie să contribuie la garanții solide de securitate
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE
Published
19 hours agoon
March 15, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a semnat alături de mai mulți colegi europarlamentari o nouă scrisoare adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, pentru a-i cere să țină cont de noile realități cu care se confruntă reprezentanții industriei oțelului și metalelor, solicitând să pregătească măsuri care să fie incluse în Planul de Acțiune pentru Oțel şi Metale.
”UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor! Am cerut mai multă susținere reală pentru producători, investiții şi mai puțină birocrație pentru a putea avansa, la nivel de UE, cu producția de hidrogen. Nu vom putea fi competitivi dacă nu ne consolidăm industria europeană”, a subliniat Popescu.
Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
Published
2 days agoon
March 14, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul român Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale Uniunii Europene. Acesta a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare în acest sens adresată Comisiei Europene.
„Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE”, a subliniat Dan Motreanu în mesajul său.
În răspunsul primit de la Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, se afirmă că posibila mobilizare a programelor politicii de coeziune pentru a stimula apărarea nu va afecta obiectivele pe termen lung ale coeziunii economice, sociale și teritoriale din Uniunea Europeană.
Dan Motreanu informează că o serie de investiții pentru apărare pot deja să fie realizate în cadrul programelor Politicii de Coeziune, cum ar fi utilizarea dublă (civilă și militară) pentru infrastructură, sprijin pentru IMM-uri și cercetare și dezvoltare, dacă contribuie la dezvoltarea regională.
Potrivit acestuia, următoarea revizuire a programelor Politicii de Coeziune va oferi statelor membre posibilitatea de a evalua progresul în implementarea acestora: „Acolo unde este cazul, autoritățile de management pot propune ajustări ale alocărilor bugetare pentru investiții, inclusiv măsuri legate de apărare și de protecție civilă. Astfel, fondurile nu ar fi redirecționate, vor rămâne disponibile pentru regiuni, în special pentru cele mai puțin dezvoltate, contribuind la realizarea obiectivelor politicii de coeziune, se afirmă în răspunsul primit de la Raffaele Fitto.”
Europarlamentarul liberal reamintește că investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă, accesul la servicii, cercetarea aplicată și a inovării, echipamente, software și active necorporale.
Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocupărea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
De la pupitrul democrației europene, Gabriela Firea pledează pentru egalitate de șanse: Femeile sunt suficient de bine pregătite și motivate să facă față oricărei provocări
Published
3 days agoon
March 13, 2025By
Teodora Ion
Este necesar să răspundem nevoilor urgente ale femeilor din Uniunea Europeană și să garantăm progresul continuu în domeniul egalității de șanse, a subliniat eurodeputatul Gabriela Firea, membru al Comisiei pentru Cultură și Educație și al Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitate de gen.
Aceasta a participat la dezbaterea din Parlamentul European privind ”foaia de parcurs pentru drepturile femeilor”, document-cheie care prevedere:
- Eliminarea violenței bazate pe gen
- Accesul egal la sănătate
- Egalitatea salarială și independență economică
- Echilibrul între viața profesională și viața privată
- Oportunități egale de angajare și condiții de muncă adecvate pentru femei
- Acces egal la educație de calitate
- Participare politică și reprezentare egală pentru femei
- Mecanisme instituționale care garantează drepturile femeilor
”Le-am transmis tuturor eurodeputaților că noi, femeile, ne-am obișnuit deja să auzim lucruri mărețe în jurul zilei de 8 martie. Din păcate, însă, majoritatea ideilor generoase exprimate în această zi rămân doar pe hârtie, mult prea puține ajung să se concentreze și mult prea târziu. Problemele cu care se confruntă femeile din Uniunea Europeană sunt reale și au impact în viața familiilor, deci și a bărbaților sau copiilor noștri. Pare ireal, dar, în 2025, încă vorbim despre protecția drepturilor femeilor”, a semnalat Firea de la pupitrul democrației europene.
Eurodeputatul deplânge faptul că încă există ”probleme de reprezentate” și că ”femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor”.
”Prea puține femei iau parte la deciziile importante și avem nevoie să impunem cote de gen pentru accesul femeilor în poziții de conducere, politice și administrative. Femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor. Aici ne izbim de problema accesului la avort, tratamente de infertilitate sau chiar servicii medicale pe timpul sarcinii. Spun din start ca femeia trebuie să poată decide asupra propriului corp, după ce este complet informată și consiliată. Avem multe mame minore. E nevoie de și mai multă educație pentru ca tinerii să știe ce înseamnă o sarcină, un copil, cum e să devină părinți în adolescență. Orele de educație pentru sănătate în școli și fondurile europene investite în acest sens pot fi o soluție”, a arătat Firea.
Aceasta a atras atenția că ”femeile sunt încă agresate, hărțuite sau abuzate în familie sau la locul de muncă” sau sunt ”marginalizate pe criterii etnice”.
”De prea multe ori, femeile de etnie romă, de exemplu, nu au avut acces la servicii medicale, educație, protecție socială sau la locuri de muncă și s-au confruntat cu stereotipuri extrem de nocive pentru întreagă societate”, a spus eurodeputatul.
Gabriela Firea le-a transmis colegilor din Parlamentul European că ”noi, femeile, nu cerem compasiunea cuiva, ci suntem suficient de bine pregătite și motivate să facem față oricărei provocări am avea de trecut”.
”Sigur că nu vom putea concura cu bărbații la muncă fizică sau în meserii preponderent bărbătești, dar sunt convinsă că putem găsi un echilibru prin care să avem locul nostru. Documentul dezbătut în parlament trebuie să devină o busolă pentru drepturile femeilor și pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”, a conchis Gabriela Firea.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Marcel Ciolacu subliniază că ”viitorul se construiește prin colaborare, dialog și respect reciproc”: Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să construim punți, nu ziduri

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
”România trebuie să rămână sub umbrela europeană, nu sub cizma rusească”, subliniază eurodeputatul Gheorghe Falcă
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia