Dan Motreanu

Dan Motreanu: În grupul PPE am susținut creșterea siguranței tranzacțiilor pe internet prin introducerea obligației piețelor online de a-și identifica vânzătorii

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & EPP)

În grupul PPE am susținut creșterea siguranței tranzacțiilor pe internet prin introducerea obligației piețelor online de a-și identifica vânzătorii, a declarat eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), după votul de ieri și astăzi, la Strabsourg, asupa noii legislații privind serviciile digitale și piețele digitale. 


„În grupul PPE am susținut creșterea siguranței tranzacțiilor pe internet prin introducerea obligației piețelor online de a-și identifica vânzătorii. Legea serviciilor digitale le cere acestora: datele de contact; copia actului de identitate; numărul de înregistrare la Registrul comerțului și certificarea de către comerciant a conformității produselor și serviciilor oferite cu legislația UE. Vom proteja astfel consumatorii europeni prin creșterea transparenței și siguranței produselor pe piețele online și prin norme pentru utilizarea inteligenței artificiale. Ceea ce este ilegal în viața reală trebuie să fie ilegal și pe internet”, a subliniat Dan Motreanu, într-o postare pe Facebook. 

De asemenea, membrii grupului PPE consideră că „concurența echitabilă dintre marii actori digitali și IMM-uri stimulează întreprinderile europene să inoveze și să-și câștige independența tehnologică”.

„Legea piețelor digitale interzice practicile neloiale ale marilor actori digitali, fie ei piețe online, motoare de căutare, magazine de aplicații, platforme de comunicare socială, sisteme de operare, servicii de cloud computing sau asistenți virtuali. Adesea, acești mari actori acționează ca „paznici” sau „controlori” care îngreunează accesul altor întreprinderi sau servicii, influențând utilizatorii și distorsionând concurența”, explică Dan Motreanu. 

Potrivit acestuia, „paznicii” sunt companiile care furnizează un serviciu de platformă de bază în cel puțin trei state membre și care au minimum 45 de milioane de utilizatori finali lunari și peste 10 000 de utilizatori de afaceri. Se adaugă un criteriu privind cifra de afaceri sau capitalizarea bursieră. „Un „paznic” poate fi sancționat cu amenzi de minimum 4% și maximum 20% din cifra sa de afaceri totală la nivel mondial în anul financiar precedent dacă nu se conformează Legii piețelor digitale, continuând, de exemplu, să își promoveze propriile produse și servicii în detrimentul celorlalte întreprinderi de pe platformă”, mai informează eurodeputatul. 

Nu în ultimul rând, mai spune Dan Motreanu, „odată cu intrarea în vigoare a Legii piețelor digitale, utilizatorii marilor platforme online vor putea să acceseze datele generate de propriile activități pe platformă, să își promoveze produsele și să încheie contracte cu clienții chiar și în afara platformelor”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version