NATO
Desecretizare în CSAT: România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”
Published
1 month agoon
România i-a informat pe aliații din NATO cu privire la tentativa de influențare prin activități maligne a alegerilor prezidențială și a transmis că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, transmite joi Ministerul Afacerilor Externe.
Într-o serie de postări pe rețeaua socială X, MAE amintește că autoritățile române au luat decizia de a declasifica și de a face publice rapoarte relevante ale serviciilor de informații privind operațiuni străine maligne, inclusiv finanțarea ilegală, amplificarea digitală a campaniei și atacuri cibernetice care au vizat alegerile prezidențiale din România.
“Rapoartele declasificate arată o interferență străină semnificativă și fără precedent care vizează instituțiile și procesele democratice. Acestea fac parte dintr-o încercare continuă de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euro-atlantice și apartenența noastră la UE și NATO. Autoritățile române investighează această tentativă continuă de influențare”, arată MAE.
Ministerul de Externe precizează că România și-a “informat aliații” cu privire la aceste tentative de influențare. “Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea. România rămâne angajată să își protejeze instituțiile și procesele democratice”, precizează MAE.
Romanian authorities took the decision to declassify and release relevant intelligence reports on malign foreign operations, including illegal financing, digital campaign amplification and cyber attacks targeting the Presidential elections in Romania.
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) December 5, 2024
Comunicatul Ministerului de Externe vine după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după participarea ministrului de externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, de la Bruxelles, alături de secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
Documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis din cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie arată că în urma activităților specifice pe linie de contraspionaj, au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”.
Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei
Un grup de eurodeputați solicită sancțiuni UE contra platformelor online acuzate de ingerințe electorale, amintind și de alegerile din România
România salută acordul de încetare a focului în Gaza și pledează pentru intensificarea ajutorului umanitar
Volodimir Zelenski avertizează Europa că ”fără armata ucraineană nu are, din păcate, nicio șansă împotriva Rusiei”: De ce să nu întărești Ucraina cât mai mult posibil?
NATO
Aproape 90% dintre români resping ideea ieșirii României din NATO, arată un sondaj INSCOP realizat după anularea alegerilor prezidențiale
Published
4 hours agoon
January 16, 202588,1% dintre români au spus că nu sunt de acord cu ieșirea României din NATO și doar 8,1% vor ieșirea din Alianța Nord-Atlantică, arată un sondaj realizat de INSCOP, după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale.
Fondatorul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac a precizat miercuri pe pagina sa de Facebook că sondajul va fi prezentat integral la începutul săptămânii viitoare și că reprezintă probabil cea mai importantă cercetare sociologică publicată de INSCOP Research în ultimii ani”
Potrivit acestuia, sondajul va oferi “multe surprize luminoase în contextul cețos actual, dar și foarte multe realități dure care explică destul de clar ce se întămplă la nivelul populației, de unde vin multe dintre nemulțumiri, frustrări și sentimente legitime de revoltă”.
În postare, el a afirmat că “cea mai importantă observație este că frustrările nu au legătură cu atașamentul românilor față de UE și NATO. Acesta a crescut și chiar foarte puternic după alegerile prezidențiale ratate. Agresiunile informaționale au provocat reacția inversă a populației, ceea ce e o dovadă clară de reziliență a populației României. Problemele reale sunt altele, foarte serioase și le vom detalia în cadrul unei conferințe de presă, săptămâna viitoare”.
Directorul INSCOP a precizat că a dat publicității rezultatul sondajului privind susținerea NATO deoarece “l-am văzut astăzi pe reprezentatul celui de-al doilea partid parlamentar vorbind nonșalant și cu declinări propagandistice străine țării despre ieșirea României din NATO dacă populația dorește acest lucru (un subiect absolut fals, parte din războiul informațional deschis, ăla fără perdea, al Rusiei împotrivă coeziunii populațiilor din țările membre NATO)”.
Amintim că la nivelul NATO, un sondaj anual pe care Alianța îl publică în fiecare primăvară, arată că România este în top 6 țări aliate cu cel mai puternic sprijin popular pentru NATO, cu 82% dintre români care ar vota să rămână în NATO.
Tot referitor la România, sondajul din 2024 arată că 75% dintre cetățenii țării noastre consideră că apartenența la NATO ne protejează și ”face puțin probabil” un atac din partea unei țări străine.
NATO este o alianță politico-militară al cărei principiu de apărare colectivă “un atac împotriva unui atac este un atac împotriva tuturor” cuprins la articolul 5 din Tratatul NATO garantează securitatea membrilor săi. Umbrela de securitate euro-atlantică asupra României a fost resimțită constant în ultimele două decenii.
În prima lună de la declanșarea războiului Rusiei în Ucra, NATO a activat planurile de apărare pentru România și pentru țările de pe flancul estic, a dislocat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă pe teritoriul țării noastre.
Alianța a hotărât înființarea unui grup de luptă în România, în timp ce prezența militară aliată și americană a fost ridicată imediat la 3.300 de soldați provenind din SUA, Franța, Germania, Italia și Belgia, cu efective anunțate a fi mobilizate din Marea Britanie și Canada, 22 de avioane de luptă – opt italiene, opt germane și șase americane – apărau spațiul aerian al României, portavionul francez Charles de Gaulle a fost poziționat în Marea Mediterană mai aproape de România, în timp ce forțele aeriene britanice și canadiene pregăteau desfășurări aeriene.
La aproape doi ani de la începutului războiului rus în Ucraina vecină, România găzduiește aproximativ 5.000 de militari americani și peste 1.000 de militari de militari aliați din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Portugalia sau Polonia. Conform deciziilor summit-urilor NATO de la Vilnius din 2023 și de la Washington din 2024, grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați.
De asemenea, pe flancul estic al Alianței sunt amplasate șapte structuri de comandă și control, trei fiind în România (Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București și Brigada Multinațională de la Craiova), două în Polonia și câte unul în Letonia și Ungaria.
România găzduiește și o Unitate NATO de Integrare a Forțelor, sistemul antirachetă al Alianței de la Deveselu și misiuni de poliție aeriană ale NATO, în timp ce Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu este pregătită, prin investiții naționale, americane și aliate, să devină în următorul deceniu cea mai mare bază NATO din estul Europei.
NATO
Guvernul Germaniei a aprobat un plan care ar permite armatei, ca ultimă soluție, să doboare dronele care zboară ilegal: Pot reprezenta o amenințare gravă, în special pentru infrastructura noastră critică
Published
5 hours agoon
January 16, 2025By
Teodora IonGuvernul Germaniei a anunțat miercuri că a aprobat un plan care ar permite armatei, ca ultimă soluție, să doboare dronele care zboară ilegal în spațiul aerian al țării, informează Deutsche Welle.
Vestea vine în contextul în care mai multe drone suspecte au fost observate zburând deasupra unor instalații-cheie.
”Autoritățile de securitate au observat că numărul cazurilor de observare a dronelor necooperante deasupra infrastructurii critice și a proprietăților militare din Germania este în creștere”, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat.
”Dronele ca instrument de spionaj și sabotaj pot reprezenta o amenințare gravă, în special pentru infrastructura noastră critică”, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser, adăugând că dronele au fost utilizate mai frecvent ”de când războiul de agresiune al lui Putin” a început în urmă cu aproape trei ani în Ucraina.
Faeser a declarat că este necesar să se elaboreze dispoziții legale care să permită armatei germane să ia măsuri ”în cazul unor pericole grave – inclusiv, în ultimă instanță, să doboare drone care zboară ilegal”.
Faeser a spus că acest lucru ar fi în interesul protejării infrastructurii critice și, de asemenea, că arată că Germania ”nu va fi intimidată”.
Luni, autoritățile din landul Bavaria din sudul țării au confirmat că până la 10 drone misterioase au fost observate recent deasupra bazei aeriene Manching, care adăpostește un aerodrom militar și este locul în care avionul Eurofighter este dezvoltat de Airbus.
Anchetatorii nu au exclus spionajul ca motiv în spatele zborurilor dronelor și a fost exprimată îngrijorarea că ar putea exista o posibilă legătură cu invazia Rusiei în Ucraina.
NATO
“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertizează președintele Finlandei la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, cerând întărirea apărării europene în fața Rusiei
Published
1 day agoon
January 15, 2025Președintele finlandez Alexander Stubb a subliniat miercuri necesitatea ca Europa să-și sporească efortul de apărare în fața Rusiei, atrăgând atenția că “vacanța de la istorie a Europei s-a terminat”.
“Este în interesul nostru personal să promovăm și să cheltuim mai mult pentru apărare. Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, a declarat Alexander Stubb, marți, pentru Euronews.
Președintele țării care a aderat în 2023 la Alianța Nord-Atlantică, dublând granița NATO cu Rusia, a găzduit marți primul summit al aliaților NATO de la Marea Baltică pentru consolidarea apărării împotriva actelor ostile asupra infrastructurii critice din regiunea baltică, afirmând în acest context că Europa trebuie să facă mai mult.
La acest summit au participat alături de președintele Finlandei și președinții Letoniei și Lituaniei, prim-miniștrii Danemarcei, Estoniei, Poloniei și Suediei, cancelarul Germaniei, precum și secretarul general al NATO.
Aderarea succesivă la NATO a Finlandei, în 2023, și a Suediei, în 2024, a determinat ca toate statele riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, să fie state membre ale Alianței Nord-Atlantice, o realitate strategică pe care președintele american Joe Biden a denumit-o “NATO-izarea” Europei, în timp ce experții au vorbit despre transformarea Mării Baltice într-un lac NATO.
În ziua de Crăciun, autoritățile finlandeze au confiscat un petrolier suspectat de a fi responsabil de deteriorarea cablurilor de comunicații submarine. Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia.
Peste 95% din datele din lume sunt transportate prin aceste cabluri, iar Rusia și China sunt acuzate în mod regulat de sabotarea acestora ca parte a războiului hibrid.
Marți, la Helskinki, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a promis să trimită drone, fregate și avioane în regiunea baltică, subliniind o campanie concertată de atacuri cibernetice, tentative de asasinat și sabotaj.
Potrivit lui Alexander Stubb, Finlanda este bine pregătită, dar că, în general, Europa trebuie să crească miza.
“Există o mulțime de intenții răuvoitoare din partea Federației Ruse în acest moment, iar aceasta este noua normalitate cu care trebuie să trăim”, a declarat el, adăugând că țara sa ia măsurile necesare, inclusiv aderarea la NATO și confiscarea navelor.
Avertismentul lui Stubb că “vacanța de la istorie a Europei s-a terminat” vine să completeze semnale de alarmă similare din partea liderilor occidentali.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”. “Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta. Trebuie să sporim rezistența societăților noastre și a infrastructurii critice”, a precizat Rutte.
Luni, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
MApN respinge speculațiile referitoare la modernizarea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: Dezinformare și propagandă cu care Rusia își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate
Dan Motreanu a semnat, alături de alți eurodeputați, o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a atrage atenția asupra protejării agriculturii UE
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
UE anunță un nou ajutor umanitar de 120 milioane de euro pentru Gaza. Von der Leyen: Acordul de încetare a focului oferă speranța, dar situația umanitară rămâne sumbră
Eurodeputatul Virgil Popescu îl invită pe comisarul european pentru climă să sprijine Neptun Deep, ținta unui ”război hibrid”: Este un proiect vital care va asigura securitatea energetică regională
Secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa preia rolul de Director pentru Administrarea Fondurilor Europene la Banca de Investiții și Dezvoltare: Aduc cu mine dedicarea mea pentru inovare și creștere strategică
Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei
Zelenski mulțumește Poloniei pentru sprijinul său „de neclintit” pentru aderarea Ucrainei la NATO.: „Andrzej Duda a promovat întotdeauna această chestiune”
R. Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea SUA pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării
Aproape 90% dintre români resping ideea ieșirii României din NATO, arată un sondaj INSCOP realizat după anularea alegerilor prezidențiale
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție