INTERNAȚIONAL

Donald Trump anunță un acord istoric privind relațiile economice dintre Serbia și Kosovo. De asemenea, Kosovo va recunoaște Israelul, iar Serbia își va muta ambasada la Ierusalim

Published

on

Președintele Donald Trump a anunțat vineri un acord între Serbia și Kosovo care normalizează relațiile economice dintre cele două țări și care include prevederi prin care Kosovo va recunoaște Israelul, iar Serbia își va muta ambasada din Israel la Ierusalim, informează Fox News și The New York Times.

Acordul Belgrad-Pristina a fost semnat apoi de președintele sârb Aleksandr Vucic și de prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti în Biroul Oval de la Casa Albă.

“Într-adevăr, este istoric. Sunt cu bucuros să anunț un angajamentu cu adevărat istoric. Serbia și Kosova și-au luat angajamentul pentru o normalizare a relațiilor economice. Aștept cu nerăbdare să merg în ambele țări într-un viitor nu prea îndepărtat”, a spus Trump.

Acordul vine la doar câteva săptămâni după ce Donald Trump a anunțat că s-a ajuns la un acord între Emiratele Arabe Unite și Israel privind stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

SUA și-a mutat ambasada la Ierusalim în 2018 și a îndemnat țările să facă același lucru. Până în prezent, Kosovo, o țară în principal musulmană, dar nerecunoscută unanim la nivel internațional, nu a recunoscut Israelul.

Oficialii administrației SUA s-au întâlnit joi cu președintele sârb Aleksandar Vučić și cu premierul kosovar Avdullah Hoti, îndemnându-i să renunțe la diferențele lor politice și să promoveze relațiile economice.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, la nouă ani după ce NATO a desfășurat un atac aerian împotriva Serbiei, în încercarea de a pune capăt persecuției etnicilor albanezi în Kosovo.

În timp ce majoritatea națiunilor occidentale au recunoscut independența Kosovo, Serbia, Rusia și China nu au făcut-o, păstrând tensiunile la un nivel ridicat în regiunea balcanică.

Click to comment

Trending

Exit mobile version