Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: Trebuie să mai treacă timp pentru ca România să aibă o șansă diplomatică serioasă la găzduirea Autorității Europene pentru Copii după obținerea Centrului Cyber

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) consideră că este nevoie de o perioadă de timp suplimentară pentru ca România să aibă „o șansă diplomatică serioasă” la găzduirea Autorității Europene pentru Copii, Incluziune și Inovare socială, după ce a obținut găzduirea la București a Centrului pentru Securitate Cibernetică al UE, potrivit unui răspuns acordat caleaeuropeana.ro privind rolul acestei autorități în implementarea Garanției pentru Copii și a posibilității ca România să găzduiască entitatea. 

„Din luna iunie vom avea desemnarea coordonatorilor naționali privind Garanția pentru Copii, iar Parlamentul și Comisia ne vom uita la calitatea acestei coordonări. Și vă garantez ca într-un an jumătate- doi ani vom avea o problemă de coordonare. Între timp, Comisia va pregăti un studiu de fezabilitate privind instalarea Autorității. Aș spune ca termen 2023 pentru luarea unei decizii în acest sens”, a spus eurodeputatul, în cadrul unei conferințe de presă online.

 

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a anunțat luni că și-a convins colegii din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European  să demareze discuțiile privind crearea unui Autorități Europene pentru copii, incluziune și inovare socială. Potrivit acestuia, „o astfel de Autoritate ar putea, în sfârșit, schimba o situație absolut inacceptabilă, pe care însă cheltuim fiecare în țara sa bani și strategii, fără a reuși însă îmbunătățiri majore”. În România, de exemplu, „circa o treime dintre copii se află, mai ales după pandemie, în risc de excluziune socială sau sărăcie. Concret, asta înseamnă că nu au un acoperiș deasupra capului, nu au căldură sau curent electric, nu au mâncare suficientă, acces la tratamente medicale și medicamente, ca să nu mai vorbim de educație, îngrijire sau soluții pentru părinții care vor să meargă la lucru”, preciza anterior, săptămâna aceasta, politicianul. 

Pîslaru a precizat că există în acest moment rețineri în privința înființării de agenții noi pentru că există o dimensiune birocratică și costuri. Însă, în acest caz, a lămurit el, „nu este vorba despre o agenție executivă, pentru că ar fi nevoie de competențe comunitare pe care nu le avem în domeniu, ci despre o autoritate, ca formulă care presupune coordonarea unor aspecte care țin de politica europeană”.

De asemenea, eurodeputatul a precizat că „ideea era de la început să avem această autoritate în România, unde avem această statistică nefastă (35,8% din cei 3,7 milioane de copii în risc de sărăcie și excluziune socială, n.r.) prin care putem argumenta foarte ușor de ce avem nevoie să existe această amprentă a UE”.

Totuși, referitor la găzduirea Autorității de către România, Dragoș Pîslaru consideră că „ar mai fi loc cu un lobby corespunzător”, având în vedere că țara nu găzduiește decât Centrul pentru Securitate Cibernetică al UE, însă „mai trebuie să treacă timp pentru a avea din nou o șansă serioasă diplomatică”.

Între timp, Comisia va pregăti un studiu de fezabilitate privind instalarea Autorității, a mai precizat Dragoș Pîslaru, care prevede anul 2023 ca termen pentru luarea unei decizii în acest sens.

Click to comment

Trending

Exit mobile version