COMISIA EUROPEANA

DW: Comisia Europeană îşi propune să combată discriminarea romilor

Published

on

Într-un interviu acordat DW, comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding cere statelor UE să se angajeze activ împotriva discriminării romilor.

Deutsche Welle: Raportul interimar al Comisiei Europene cu privire la integrarea romilor în statele membre UE, făcut public în iunie 2013, a fost atât de nimicitor încât presa germană i-a spus “raportul stagnării”. De ce?

Viviane Reding: Să ne aducem aminte de la ce porniserăm: de la absenţa unei coodronări în materie de politici de integrare a romilor la nivel european. Comisia a demarat un proces complicat dar necesar. Iar presiunea exercitată a avut efect: am obligat statele membre să dezvolte strategii naţionale de integrare a romilor, pe care Comisia le evaluează o dată pe an. Cel puţin putem arăta cu degetul spre ţările care nu îşi fac temele şi să le felicităm pe cele ce fac treabă bună.

(…) Organizaţiile societăţii civile ar putea fi mai bine angrenate în întregul mecanism. Investiţia în educaţia romilor este o investiţie în viitor. Doar dacă au o meserie pot contribui la dezvoltarea ţării, pot contribui la fondurile sociale şi finanţa pensii.

DW: Guvernul federal german a anunţat recent că va aplica măsuri aspre împotriva imigraţiei sărăciei din România şi Bulgaria. Cine abuzează de serviciile sociale va fi expulzat şi va primi interdicţie de călătorie, a avertizat ministrul federal de Interne Hans-Peter Friedrich (CSU). Cum apreciaţi aceste aprecieri ale ministrului german?

Vreau să o spun cât se poate de clar: libera circulaţie este un drept fundamental şi nu intră nicidecum în discuţie. Nu e cazul să lăsăm loc pentru vreo îndoială: cetăţenii europeni care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie nu sunt sub nici o formă imigranţi. Toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi. Iar romii sunt tot cetăţeni UE şi dispun, desigur, de dreptul la liberă circulaţie.

Retoricile populiste atrag, în zilele noastre, voturi, dar preţul îl vor plăti generaţiile viitoare de cetăţeni ai UE.  (…)  Statele ar face mai bine să îşi pună în aplicare mai eficient propriile legi pentru a-i pedepsi pe cei ce înşală sistemul social, indiferent de naţionalitate.

Interviul integral acordat de vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar al UE pentru Justiţie, Viviane Reding.

Sursa: DW.DE

Click to comment

Trending

Exit mobile version