BUSINESS

Efectele crizei: Grecii îşi mută afacerile în Bulgaria

Published

on

Sute de întreprinzători greci şi-au mutat afacerile în Bulgaria pentru a evita efectele crizei, de la impozitele şi asigurările sociale din ce în ce mai mari şi până la lipsa de securitate socială şi economică, scrie Mediafax.

Circa 3.800 de întreprinderi greceşti au fost înregistrate fiscal în Bulgaria din 2011, faţă de 2.100 în anul precedent, potrivit Agenţiei guvernamentale de resort. Înainte de criză însă, nu erau decat câteva sute.

“Interesul lor este legat de impozitele şi asigurarea socială mai reduse şi stabilitatea economiei”, explică aceasta.

În Bulgaria impozitul este de 10 la sută pentru întreprinzători, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru înregistrarea unei întreprinderi este simbolic – un euro – iar mâna de lucru nu este nici pe departe atât de scumpă ca în Grecia.

“Chiar şi firmele fără probleme speciale preferă să se mute din cauza lipsei de securitate în Grecia”, explică Christos Mouroutis, antreprenor în domeniul imobiliar şi al energiei regenerabile.

Prezent în Bulgaria de 13 ani, acesta gestionează active în valoare de 250 de milioane de euro, fiind solicitat adesea pentru consultanţă de întreprinzători greci care intenţionează să îşi mute afacerile în Bulgaria.

“Unii îşi mută afacerile numai pe hârtie pentru a-şi reduce impozitele, alţii vin cu totul, în special în sectorul informatic”, explică acesta.

“În ceea ce priveşte industria, relocarea necesită mai mult timp. Întreprinderile sunt mult mai prudente în lipsa lichidităţilor”, adaugă el.

Deşi criza din Grecia le aduce anumite avantaje, bulgarii urmăresc adesea îngrijoraţi evoluţia situaţiei în statul vecin.

“Profiturile pe care le-am putea atrage sunt infime faţă de avalanşa de efecte nedorite (pe care le-ar provoca) căderea Greciei”, precizează fostul ministru al Economiei, Traicio Traikov, în prezent director al unui centru de reflecţie în domeniul economiei.

Deşi empatizează cu protestatarii greci, jumătate dintre bulgari se tem că această criză din Grecia s-ar putea extinde în ţara lor, potrivit unui sondaj Gallup realizat în iunie.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: badpolitics.ro

Click to comment

Trending

Exit mobile version