EUROBAROMETRU

Eurobarometru: 84% dintre români sunt de acord că prețul energiei electrice nu ar trebui să depindă de prețul gazelor. Aproape 9 din 10 români spun că puterea de cumpărare le-a fost afectată de criza energetică

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Marea majoritate a cetățenilor UE sunt în favoarea acțiunilor recente ale Uniunii pentru combaterea crizei energetice, relevă cel mai recent Eurobarometru, peste opt din zece cetățeni europeni fiind de părere că UE ar trebui să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, 83% dintre români împărtășind aceeași opinie.

O majoritate covârșitoare a respondenților (83%) consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei face ca investițiile în energia din surse regenerabile să devină mai urgente, același procent fiind întâlnit și în rândul românilor.

87% dintre aceștia sunt de părere că este esențial să se protejeze infrastructura critică, cum ar fi conductele și cablurile de internet, în timp ce 83% dintre europeni și 84% dintre români sunt de acord că prețul energiei electrice nu ar trebui să depindă de prețul gazelor.

Respondenții afirmă masiv (85%) că puterea lor de cumpărare a fost afectată de creșterea prețurilor la energie, în vreme ce aproape 9 din 10 români (89%) împărtășeasc această opinie. 56% sunt de acord că recentele creșteri ale prețurilor sunt în principal consecința comportamentului agresiv al Rusiei, în timp ce 38 % nu sunt de acord.

49 % dintre respondenți consideră că măsurile luate de UE pentru a îmbunătăți situația economică vor avea un impact pozitiv, 18% cred că aceste măsuri vor avea un impact negativ și 22% sunt de părere că măsurile nu vor avea niciun impact.

Respondenții înșiși au luat deja măsuri sau ar fi dispuși să facă acest lucru pentru a-și reduce consumul de energie și facturile la energie, recurgând în special la stingerea luminilor atunci când părăsesc o încăpere (77%), la decuplarea aparatelor electronice atunci când nu sunt utilizate (62 %) și la reducerea temperaturii din camere (58%).

Măsurile luate de UE ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să se bucure de un sprijin puternic în rândul cetățenilor. Cetățenii europeni aprobă masiv furnizarea de sprijin umanitar (88 %) și primirea persoanelor care fug din calea războiului (82 %). Șapte din zece respondenți aprobă aplicarea de sancțiuni economice împotriva guvernului rus, a întreprinderilor și a persoanelor fizice din Rusia (71 %), precum și acordarea de sprijin financiar pentru Ucraina (70 %). Majoritatea cetățenilor sunt, de asemenea, în favoarea interzicerii organelor de presă rusești deținute de stat (63 %) și susțin finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina (59 %).

Sondajul Eurobarometru Flash „Răspunsul UE la criza energetică” a fost realizat în cele 27 de state membre în perioada 23-30 noiembrie 2022.

Au fost intervievați online 26 337 de cetățeni ai UE.

Click to comment

Trending

Exit mobile version