PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu, despre Mecanismul de Protecție Civilă al UE din perioada 2021-2027: Susțin înființarea unei rezerve permanente europene de medicamente și materiale sanitare

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din Parlamentul European, a votat astăzi, 5 martie, bugetul de 1,4 miliarde de euro pentru Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru perioada 2021-2027.

Eurodeputatul liberal a subliniat că funcția acestui Mecansim constă în coordonarea resurselor statelor membre care au nevoie de asistență și a celor capabile să furnizeze specialiști și echipamente.

”Mecanismul se activează la solicitarea Guvernului unui stat membru afectat fie de o criză umanitară, fie de dezastre naturale sau dezastre provocate de om”, a mai adăugat acesta.

Dan Motreanu a convins grupul PPE din Parlamentul European ca în cadrul acestui Mecanism de protecție civilă să fie susținută și înființarea unei rezerve permanente europene de medicamente și materiale sanitare, la care statele membre să poată apela în cazuri de urgență, precum actuala pandemie COVID – 19.

Prin acest vot, Dan Motreanu a susținut ca mobilitatea pacienților să fie asigurată în situații speciale, precum cazul Colectiv: ”Totodată, am susținut și asigurarea capacităților de transport a persoanelor rănite dintr-un stat membru în altul, în cazul în care acestora nu li se poate asigura tratament corespunzător la nivel local, cum s-a întâmplat, din păcate, în cazul Colectiv.

Acest raport va fi supus la vot într-una dintre următoarele sesiuni plenare ale Parlamentului European, iar după aceea Parlamentul va începe negocierile cu statele membre, se arată în comunicatul oficial.


În contextul epidemiei cu coronavirus, Comisia Europeană a oferit finanțare statelor membre ale UE pentru 75 % din costurile de transport ale acestor zboruri de repatriere prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Mecanismul de protecție civilă al UE a facilitat repatrierea a 447 de cetățeni UE din Wuhan, China. La sfârșitul lunii ianuarie, două aeronave franceze au repatriat 346 de cetățeni ai UE, iar Germania a efectuat un zbor de repatriere a 101 cetățeni ai UE.

Un al treilea zbor de repatriere a fost organizat de Franța, care a repatriat peste 70 de cetățeni ai UE care se aflau încă în Wuhan.

De asemenea, mecanismul de protecție civilă al UE a cofinanțat ultimul segment al zborului, de la Londra către statele membre respective, pentru 95 de cetățeni ai UE repatriați printr-un zbor organizat de Regatul Unit.

Tot în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, Italia a trimis două aeronave pentru repatrierea cetățenilor UE aflați în carantină pe vasul de croazieră Diamond Princess ancorat în portul Yokohama, Japonia, de la începutul lunii februarie.

Click to comment

Trending

Exit mobile version