Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) le dă viticultorilor români asigurări cu privire la sprijinul Comisiei Europene în vederea absorbției fondurilor europene

Published

on

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), îi anunță pe viticultorii români că au sprijinul Comisiei Europene în ceea ce privește sectorul vitivinicol, dat fiind faptul că, începând cu anul 2014,  absorbția fondurilor europene  a scăzut de la 100% la 10% din cauza cerințelor Curții de Conturi ale cărei recomandări nu corespund realității și sunt foarte greu de pus în practică, ceea ce duce la un blocaj al absorbției acestora.

Sursă foto: Facebook.com/ Daniel Buda

„Abordarea Curții de Conturi este una strict teoretică, impunând condiționalități mult peste cerințele regulamentelor și directivelor europene. În lipsa unei pregătiri de specialitate ori a cunoștințelor specifice domeniului vitivinicol, abordarea acestora este una strict birocratică și generează, în consecință, blocaje majore în accesarea fondurilor europene. Astfel de practici afectează gradul de absorbție a fondurilor și îngreunează birocrația la nivelul instituțiilor”, a scris eurodeputatul în cadrul unei postări pe  un site de socializare.

În urma unei înterpelări a Comisiei Europene de către Daniel Buda privind deblocarea acestor proceduri, instituția UE a dat asigurări că se fac demersuri pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, în acest sens fiind stabilită o nouă programare a sprijinului pentru exercițiile financiare 2019-2023.

Eurodeputatul a redat și răspunsul integral al comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan: „Comisia acordă o importanță deosebită programelor naționale de sprijin în sectorul vitivinicol finanțate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, programe care constituie un instrument esențial pentru sporirea competitivității vinurilor europene.
Când a aliniat legislația relevantă la Tratatul de la Lisabona, Comisia s-a folosit de oportunitate pentru a introduce elemente de clarificare, de simplificare și de subsidiaritate, precum și de reducere a sarcinii administrative în textele juridice referitoare la programele de sprijin în sectorul vitivinicol, asigurând totodată protejarea intereselor financiare ale Uniunii. De asemenea, Comisia monitorizează constant implementarea programelor și furnizează asistență statelor membre în această privință. În acest scop, Comisia a elaborat Orientări pentru implementarea programelor naționale de sprijin în sectorul vitivinicol, oferind exemple și explicații cu scopul de a ajuta statele membre în acest proces.
În sfârșit, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită, de asemenea, o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exercițiile financiare 2019-2023, condiționată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021.”

 

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version