PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Ramona Mănescu: O soluție durabilă la problemele generate de valurile de migrație, combinația dintre programele educaționale și cele de inserție pe piața muncii

Published

on

O posibilă soluție pe termen lung pentru valul de migranți veniți în anii ’70, ’80 și ’90, care încă nu se simt integrați în societățile gazdă și în cultura europeană, este combinarea unor programe educaționale care să vizeze aceste grupuri, cât și de inserție pe piața muncii, sugerează europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE).

Astfel de sisteme, aplicate cât mai rapid mai ales celor nou veniți, pot reduce semnificativ riscurile ca aceștia să se radicalizeze argumentează eurodeputatul.

O soluție durabilă la problemele generate de valurile de migrație ajunse în Europa în anii ’70, ’80 și ’90, incomplet integrate și izolate în comunități copleșite de probleme economice, infracționalitate și alienare, o regăsim în combinația dintre programele educaționale și cele de inserție pe piața muncii, ce trebuie să se adreseze atât beneficiarilor cât și potențialilor angajatori.

Măsurile pozitive pot fi combinate cu elemente coercitive, cum sunt, de exemplu, cele care obligă la parcurgerea programelor de învățare a limbii țării gazdă.

Aceeași soluție, de combinare a programelor educaționale cu cele de inserție pe piața muncii trebuie aplicată cu rapiditate și celor mai nou veniți. Nu există încă un orizont de timp clar cu privire la pacificarea zonelor de conflict din Orientul Mijlociu și din acest motiv trebuie plecat de la presupunerea că Europa va fi gazdă cel puțin pe termen scurt și mediu pentru o parte importantă din cei peste două milioane de solicitanți de azi care i-au trecut granițele în perioada 2014-2016.

Atunci când un individ simte că are, în mod real, alternative pozitive la o viață trăită în izolare și sărăcie se produce un fenomen natural de reorientare a priorităților. Nu este eliminat complet riscul apariției unor indivizi dezaxați, rupți de societate și dispuși la acte de terorism, dar comunitățile alienate încetează a mai fi furnizoare de extremism și radicalism printr-o participare activă la viața societății.”, a explicat europarlamentarul PPE Ramona Mănescu.

Șeful serviciului german de informații interne (BfV), Hans-Georg Maassen, a declarat, în luna august, că au fost înregistrate sute de încercări ale islamiștilor radicali de a recruta migranți găzduiți în centrele pentru refugiați din țară.

“Avem informații privind peste 340 de astfel de incidente”, a declarat șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției, Hans-Georg Maassen. ”Acestea sunt însă numai cazurile cunoscute de noi. Presupunem că există mai multe astfel de încercări”, a mai spus el.

“Lecția pe care trebuie să o învățăm din asta este că nu ar trebui să ne concentrăm numai pe organizația Stat Islamic, care poate trimite unități teroriste în Europa, cum a fost cazul la Paris și Bruxelles”, a afirmat Maassen. “În schimb, sunt acei indivizi care se radicalizează singuri sau care primesc comenzi”, a adăugat șeful BfV.

Unii dintre autorii atacurilor din Franţa din 13 noiembrie au ajuns în această ţară dându-se drept refugiaţi. Iar, în Germania, trei dintre atacurile din ultimele luni au fost comise tot de refugiaţi.

.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version