EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE), despre raportul MCV publicat astăzi de Comisia Europeană: Acesta este un instrument necesar care împiedică slăbirea justiției de către anumiți politicieni

Published

on

În contextul în care Comisia Europeană a publicat astăzi cel de-al doilea raport MCV din acest an, europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE) a reacționat și a precizat care este importanța sa pentru parcursul european al României.

Conform eurodeputatului, Mecanismul de Cooperare și Verificare este “expresia lipsei de încredere a Europei în politicienii de la București”, “un instrument necesar” în contextul în care unii dintre politicieni doresc să slăbească justiția. Totodată, Siegfried Mureșan consideră că MCV este “un instrument bun care ne apără de politicienii care și-au făcut de cap 27 de ani și vor să își facă de în continuare de cap”.

Raportul de astăzi analizează în mod concret progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV. Un raport similar a fost publicat și pentru Bulgaria.

Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, a declarat Frans Timmermans, conform unui comunicat transmis CaleaEuropeana.ro.

Raportul publicat astăzi se referă la perioada care a trecut din ianuarie 2017 și conține evaluarea Comisiei Europene privind modul în care autoritățile române au pus în aplicare cele 12 recomandări.

Potrivit raportului de astăzi constată ”progrese în privința unora dintre aceste recomandări”.

Citiți și Comisia Europeană a publicat astăzi al doilea raport pe Justiție pentru România din acest an: Guvernul să evite regresul pentru a putea finaliza MCV până în anul 2019

”Este vorba, special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. (…) În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, avertizează Comisia Europeană.

Click to comment

Trending

Exit mobile version