Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor explică motivele din spatele susținerii publice a abordării Kremlinului față de vecinii săi

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Într-o postare pe Facebook, titrată ”Incursiune în logica domnului Putin – și al continuum-ului al puterii de la Kremlin”, eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și profesor al Universității București, explică motivele din spatele susținerii publice a abordării Kremlinului față de vecinii săi, în contextul invaziei din Ucraina. 

Potrivit acestuia, demersul său vizează analiza acțiunilor Rusiei „din perspectiva de actor rațional pe scena mondială”. 

„Ceea ce acum o lună părea demența unui singur om, a atotputernicului ‘Țar’ Putin, pare acum să fie o politică de stat, împărtășită de întregul aparat de conducere a Federației Ruse, minuțios planificată și executată, și permanent argumentată și susținută de mai marii regimului de la Moscova. Aceștia sunt în asentimentul liderului lor suprem, iar marea parte a populației pare, de asemenea, să susțină această abordare a Kremlinului. Dar de ce oare are așa tracțiune direcția asumată de Putin? Explicațiile sunt, desigur, multiple, dar încerc să le creionez pe cele care mie mi se par esențiale”, scrie eurodeputatul Vlad Nistor.

Pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina sub pretextul unei ample campanii militare de eliberare a țării de sub conducerea unui guvern nazist, care a supus, vreme de opt ani, civilii, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse, unui genocid în Donbas.

În context, Vlad Nistor explică că sprijinul pentru acțiunile Kremlinului, atât în cadrul aparatului de stat, cât și al populației, se datorează deceniilor de propagandă anti-occidentală.

„Rusia (precum orice fost – dar și actual – imperiu) are anumite narațiuni ce nu pot fi discutate sau puse sub semnul îndoielii. Realitățile emanate de la Kremlin nu pot accepta nici un drept de apel, nici o completare sau clarificare. Istoria este de cele mai multe ori invocată, însă o istorie trunchiată, în care un singur adevăr are loc, cel oficial – al puterii de la Kremlin. Acesta nu este un lucru nou, a existat atât pe vremea țarilor cât și în epoca comunistă. Asemenea povești, repetate până la refuz, au darul deosebit de nefast de a îndoctrina pentru generații”, afirmă eurodeputatul.

Cu toate acestea, Vlad Nistor este de părere că „un minim dialog” cu Rusia trebuie menținut, având în vedere că va continua să fie o parte a sistemului internațional, iar acesta să fie bazat pe înțelegerea corectă a acelor fapte istorice folosite în mod eronat de aparatul de propagandă al Moscovei.

„O abordare este însă foarte clară: de la Moscova, lucrurile sunt interpretate printr-o altă prismă, care pe mai toate fațetele sale este eronată. Dar există și posibilitatea ca unele abordări să conțină un sâmbure de adevăr, care a fost pervertit de conducerea Rusiei. Avem oare datoria să cercetăm atent acele lucruri, pentru a facilita un minim dialog cu Rusia (indiferent de conducerea ei vremelnică)? Eu sunt de opinie că da, ar fi un exercițiu constructiv, deoarece Rusia este o realitate istorică și geopolitică și o prezență ce va continua să persiste pe harta lumii”, mai scrie eurodeputatul român.

Click to comment

Trending

Exit mobile version