Bugetul UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, undă verde din partea Parlamentului European pentru negocierile asupra bugetului UE din 2018

Published

on

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat astăzi raportul europarlamentarului Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Paralamentului European pentru bugetul UE din 2018, privind mandatul pentru primele negocieri cu Consiliul și Comisia Europeană asupra bugetului european de anul viitor. Proiectul de buget pentru 2018, prezentat de Comisia Europeană în 30 mai 2017, este în valoare de 160,6 miliarde de euro, în creștere cu 2,2 miliarde de euro față de anul 2017, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Obiectivul meu în negocieri este ca cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat ca negociator-șef al Parlamentului European, creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului, și care au fost incluse de Comisia Europeană în proiectul de buget prezentat la sfârșitul lunii mai, să primească mai mulți bani anul viitor“, a precizat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul român a punctat că bugetul UE din anul 2018 ar trebui să fie o forță motrice pentru crearea locurilor de muncă prin investiții în infrastructură, cercetare și invoare, susținerea activității IMM-urilor, dar și prin finanțarea instituțiilor care asigură protecția la nivel european. “Proiectul Comisiei Europene, bazat pe prioritățile pe care le-am solicitat, prevede mai mulți bani pentru programele din aceste domenii și avem o creștere cu 7,3% a alocărilor pentru Programul de cercetare «Orizont 2020», cu 9,5% a alocărilor pentru Programul de mobilitate universitară «Erasmus+» și cu 8,7% a alocărilor pentru Mecanismul «Conectarea Europei» prin care sunt finanțate proiecte de infrastructură transeuropene”, a mai spus Mureșan.

Făcând trimitere la siguranța cetățenilor europeni, europarlamentarul român a atras atenția asupra necesității consolidării agențiilor europene care au responsabilități în justiție și afaceri interne pentru “a asigura a asigura o mai bună coordonare a statelor membre și a combate mai eficient amenințările cu care ne confruntăm. Nu în ultimul rând, avem o creștere cu 8,9% a alocărilor pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, pentru a le ajuta să implementeze acordurile de asociere cu Uniunea Europeană”.

Mă voi lupta să păstrăm nivelul alocărilor pe parcursul negocierilor și nu voi accepta din partea Consiliului reducerea cu niciun euro a bugetului pe domeniile importante pentru cetățenii europeni”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Raportul deputatului european Siegfried Mureșan privind mandatul pentru negocierile asupra Bugetului UE din 2018 urmează să fie adoptat formal în sesiunea plenară a Parlamentului European din 3 – 7 iulie de la Strasbourg.

Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală a început oficial odată cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a proiectului de buget pentru anul 2018. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.

Click to comment

Trending

Exit mobile version