Franța va da undă verde procesului de extindere în Balcanii de Vest, la Consiliul European din martie, doar dacă evaluarea Comisiei Europene va demonstra că Macedonia de Nord și Albania au făcut destule progrese în procesul de reformă pentru a îndeplini condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană (UE), transmite POLITICO.
Amelie de Montchalin, ministrul pentru afaceri europene din Franța, le-a declarat reporterilor de la Bruxelles că a avut „un schimb foarte bun de opinii” cu comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, privind propunerea sa pentru o nouă „metodologie de extindere”, care va fi dezvăluită miercuri.
Comisia Europeană, care a îmbrăcat haina unei „Comisii geopolitice” este așteptată să vină cu noi propuneri pentru reînnoirea procesului de extindere.
Astfel, în luna decembrie a anului trecut, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că metodologia revizuită pentru tratativele de extindere, care urmează să fie propună în această lună, va face negocierile de aderare mai „credibile şi predictibile pentru toate părţile”.
„Există lucruri pe care Franța le cere de ani buni și putem vedea că Comisia a reușit să lucreze într-un mod destul de concret pe acest subiect”, a spus de Montchalin, care a subliniat că Parisul își dorește „un proces reversibil [de extindere], ceea ce înseamnă că se poate merge atât înainte, cât și înapoi”.
Deși Várhelyi nu a dat încă detalii despre noua metodologie, este de așteptat să adreseze plângerea Franței potrivit căreia țările candidate nu pot fi excluse din procesul de extindere atunci când aduc grave încălcări la adresa statului de drept sau a principiilor democratice.
La summitul european, din 17-18 octombrie 2019, președintele francez, Emmanuel Macron, a fost vârful de lance care a spulberat speranțele Albaniei și Macedoniei de Nord pentru începerea negocierilor de aderare. Pentru blocarea Albaniei i s-au alăturat Danemarca și Olanda, însă în ceea ce privește Macedonia de Nord, doar Franța și-a exprimat dreptul de veto. De asemenea, și în iunie 2018 și iunie 2019, Franța și președintele Emmanuel Macron s-au opus, tot cu susținerea Danemarcei și a Olandei, deschiderii tratativelor, în timpul discuțiilor de la summitul Consiliului European.
Pentru demararea negocierilor de aderare la UE cu un stat terț, este nevoie de unanimitate în Consiliul European, lucru care nu a fost posibil în luna octombrie, deși Comisia Europeană a declarat, în mai, că Albania și Macedonia de Nord au înregistrat progrese suficiente pentru deschiderea procesului. Ambele țări au în prezent statutul de „stat candidat” pentru aderare la UE.
Cele trei state membre au respins începerea negocierilor de aderare cu cele două țări balcanice invocând argumentul că au nevoie de reforme suplimentare în administrație și sistemul de justiție.
De altfel, Parisul a semnalat în luna noiembrie a anului trecut că este nevoie de o reformă a precusului de extindere a UE și că familia europeană ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.
De cealaltă parte, cancelarul german Angela Merkel, o susținătoare a procesului de extindere a UE în Balcanii de Vest, și-a reiterat poziția în acest sens, săptămâna trecută, când a declarat că va cere deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania la Consiliul European din martie, invocând necesitatea „geopolitică”. Totodată, cancelarul german va face eforturi să obțină un consens în jurul acestui subiect din parte statelor membre.
Tot în contextul reuniunii liderilor europeni din martie, președintele Consiliului European, Charles Michel, anunța pe 25 ianuarie, într-o conferință de presă comună cu premierul albanez Edi Rama, că va propune ca reforma relației dintre UE și Balcanii de Vest să se bazeze pe o strategie cu trei piloni, sprijinită de un pact de investiții și creștere a regiunii, pentru a moderniza și credibiliza procesul de extindere astfel încât destinul țărilor din aceast regiune să rămână pe traiectoria europeană.
Astfel, ministrul francez a declarat că UE va trebui să se miște rapid: „Este extrem de important, dacă dorim să pregătim un moment pozitiv în martie … ca statele membre să aprobe rapid metodologia – sau dacă nu, vom decide ce vom face”, a spus de Montchalin.
De Montchalin a precizat, de asemenea, că Franța va da undă verde procesului de extindere în Balcanii de Vest, la Consiliul European din martie, doar dacă evaluarea Comisiei Europene va demonstra că Macedonia de Nord și Albania au făcut destule progrese în procesul de reformă pentru a îndeplini condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană.