EVENIMENTE

25 de tineri romani vor fi selectati in proiectul Generation 89

Published

on

Centrul de Informare al Reprezentanţei CE în Romania a găzduit, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prezentarea proiectului Generation 89. În cadrul evenimentului a fost vizionat filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regizat de către Cătălin Mitulescu.

Proiectul Generation 89 se adresează tinerilor născuţi în 1989 şi vizează crearea unei platforme de comunicare pe teme europene. Participanţii selectaţi selectaţi în etapa actuală a proiectului se vor întâlni, în aprilie, la Bruxelles, Bucureşti, Praga şi Varşovia. O declaraţie comună redactată în urma întâlnirilor va fi prezentată, în iunie, la Bruxelles, reprezentanţilor Uniunii Europene.

Ce trebuie să faci? Completează un formular de aplicare, disponibil pe site-ul oficial www.generation89.eu. Scrie un eseu pe tema „What can I do for Europe and what can Europe do for me? How do I see myself as an EU citizen in 5–10 years?”, din una sau mai multe perspective: educaţie, formare profesională şi piaţa muncii, cultură, probleme sociale, migraţie, şanse egale, mediul înconjurător, ecologie, economie, Europa în lume. Data limită: 10 februarie.

Vor fi selectaţi 25 de tineri din România care, pe baza preferinţelor exprimate şi a punctajului, vor participa la una din cele patru întâlniri: Bucureşti –16, Bruxelles – 3, Praga – 3, Varşovia – 3.

Candidaţii selectaţi pentru întâlnirile din străinătate vor realiza un scurt film/interviu filmat, având ca temă viaţa în timpul regimului comunist, care trebuie să fie trimis până la data de 25 martie.

Programul din cele patru capitale va cuprinde sesiuni de proiecţie şi dezbateri pe tema evenimentelor din 1989, sesiuni de informare cu privire la politicile UE pentru tineret, workshopuri, vizite de documentare la organizaţii cu activitate în domeniul studierii sistemelor comuniste. În acest context, tinerii vor redacta împreună Declaraţia Generaţiei’89. În urma dezbaterilor, patru dintre cei mai activi participanţi vor face parte din Delegaţia „Generation 89”, delegaţie care va prezenta documentul final al Declaraţiei 89 reprezentanţilor UE din Bruxelles, pe 7 iunie 2010.

Costurile de transport, cazare şi masă vor fi suportate integral de organizatori.

Proiectul Generation 89, desfăşurat sub patronajul scriitorului şi omului politic ceh Vaclav Havel,  este dezvoltat în nouă ţări europene de EUNIC Praga, EUNIC Varşovia, EUNIC Bruxelles şi EUNIC Bucureşti şi este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Europa pentru cetăţeni“.

Click to comment

Trending

Exit mobile version