INTERNAȚIONAL

Germania anchetează imami care au spionat pentru Turcia

Published

on

Autoritățile germane au descins în casele membrilor asociației islamice turce Ditib în cadrul unei investigații legată de implicarea imamilor în spionarea persoanelor ce îl sprijină pe Fehtullah Gulen în Germania, notează Politco Europe.

Potrivit unui raport publicat miercuri de Spiegel Online, membrii Ditib din Koln au spionat membri ai comunității religioase și profesori germani în numele Diyanet, direcția Turciei pentru afaceri religioase.

Mai mult de 900 de moschei sunt sub auspiciile asociației islamice, asociație controlată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Autoritățile germane au lansat o investigație asupra acuzațiilor de spionaj. Un raport al serviciilor de informații susținea că membrii Ditib ar trebui tratați precum spioni pentru că au colectat informații pentru o instituție a unui stat străin și nu pentru o agenție externă de informații.

Potrivit șefului ageției de informații Nordrhein-Westphalia, cel puțin 13 imami au spionat 33 de persoane și 11 instituții de învățământ din regiune și au trasnsmis informațiile Diyanet.

Citiți și Turcia cere sprijinul Germaniei pentru reprimarea susținătorilor clericului Fethullah Gulen

Conform unui raport din luna decembrie a anului 2016 publicat de mass-media turcească de stat, Diyanet-ul folosește imami în 38 de state pentru a strânge informații cu privire la susținătorii lui lui Gulen, clericul musulman exilat în  SUA care a fost acuzat de organizarea loviturii de stat din luna iulie a anului trecut.

Erdogan a eliminat aproximativ 490 de persoane din personalul Diyanet începând cu luna iulie ca parte a unei repreziuni pe scara largă privind presupusa opoziție religioasă și politică.

Germania are cel mai mare număr ce cetățeni turci, aproape 3 milioane de astfel de persoane trăind în statul german. Relațiile dintre Ankara și Berlin s-au răcit după ce Parlamentul german a clasificat masacrul armean realizat de Imperiul Otoman în Primul Război Mondial ca fiind genocid. Puciul eșuat din data de 15 iulie a contribuit, de asemenea, la răcirea relațiilor.

Click to comment

Trending

Exit mobile version