PARLAMENTUL EUROPEAN

Guy Verhofstadt se alătură lui Emmanuel Macron privind o ”nouă metodă” de reconstrucție a Europei bazată pe ”convenții cetățenești”

Published

on

Liderul liberalilor din Parlamentul European și negociator al legislativului european pentru Brexit, Guy Verhofstadt, susține inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, privind o nouă metodă de reconstrucție a Uniunii Europene bazată pe un dialog activ cu cetățenii europeni.

FOTO: European Parliament/ Flickr

Susțin inițiativa lui Emmanuel Macron, anunțată ieri la Atena, despre o “nouă metodă” de reconstrucție a Europei. De mai mulți ani, multe rapoarte din partea instituțiilor europene au evidențiat reformele necesare zonei euro. Este momentul să prezentăm această agendă de reformă Convențiilor cetățenilor din statele membre, astfel încât democrația să se poată exprima asupra viitorului Uniunii Europene”, a scris Verhofstadt pe pagina sa de Facebook.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus joi la Atena o modalitate de a decide viitorul Uniunii Europene: el a cerut șase luni de dialog, urmate de o decizie politică, “nu în spatele ușilor închise”.

“Trebuie să găsim tăria de a reporni Europa”, a spus el, menționând că la dialogul continental ar trebui să participe activ și cetățenii și afirmând că procesul de reașezare a temeliilor UE ar trebui să înceapă în capitala Greciei, locul nașterii democrației.

Poziția lui Macron survine la câteva zile distanță de discursul privind Starea Uniunii pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să-l susțină pe 13 septembrie în Parlamentul European la un an depărtare de la precedentul discurs, perioadă în care Uniunea Europeană a adoptat importante documente de reflecție și declarații politice semnificative: Declarația UE de la Bratislava, Cartea Albă a Comisiei Europene, Declarația UE de la Roma și varii documente de reflecție privind viitorul finanțelor UE, viitorul apărării europene, dimensiunea socială a Europei sau aprofundarea uniunii economice și monetare.

Un demers de tipul celui propus de președintele francez și susținut de liderul ALDE în Parlamentul European a fost deja implementat în România, prin seria de dezbateri publice cetățenești ”Agora – Viitorul Europei” la nivel local și regional (Târgoviște, Piatra Neamț și Făgăraș), organizate de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro

La fiecare eveniment, discuția a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version