Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

ICI București, parte din inițiativa ”România Cunoașterii”: Vom colabora cu experți de top și contribui la dezvoltarea unor strategii inovatoare pentru progresul României

Published

on

© ICI București - Facebook

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a participat la lansarea proiectului „România Cunoașterii”, care a avut loc marți, 14 mai 2024, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, informează cu comunicat al ICI București, remis CaleaEuropeana.ro

Acest proiect de amploare națională este inițiat de Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Proiectul „România Cunoașterii” are ca scop principal dezvoltarea României prin educație, știință, cercetare și tehnologie, esențiale pentru progresul economic și social. Acesta își propune să stabilească un forum național de dezbatere și un think-tank care să aducă împreună personalități remarcabile din diverse domenii, atât din țară, cât și din străinătate. Participanții includ oameni de știință, cercetători, academicieni, experți, decidenți politici și specialiști, toți colaborând pentru a găsi soluții durabile pentru dezvoltarea României.

„Ne bucurăm să facem parte din inițiativa „România Cunoașterii”. Această platformă ne permite să colaborăm cu experți de top și să contribuim la dezvoltarea unor strategii inovatoare pentru progresul României”, a declarat Adrian-Victor Vevera, directorul general ICI București.

Temele abordate în cadrul proiectului includ educația, cercetarea și inovarea, comunicațiile, tehnologia informațiilor și inteligența artificială, dezvoltarea durabilă și reindustrializarea, agricultură ecologică și de performanță, sănătatea, cultură, civilizație și spiritualitate, energie și resurse minerale, resurse umane și politici sociale, ecologie, mediu și schimbări climatice și apărare, ordine publică și siguranță națională

Fiecare domeniu va fi organizat în paneluri conduse de experți de renume, care vor forma „grupuri de analiză și reflecție” ce se vor reuni periodic pentru a discuta și dezvolta idei și soluții. Aceste grupuri de lucru sunt deschise specialiștilor din academii, universități, instituții publice și Parlamentul României.

COMUNICATE DE PRESĂ

Festivalul “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României, are loc la București în perioada 24-26 mai

Published

on

© Ziua Românilor de Pretutindeni

În perioada 24-26 mai 2024 are loc la București cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta, pe 26 mai. Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de activități organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc. dar și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.

Evenimentul se bucură de colaborarea unor importante instituţii cum ar fi: Parlamentul României, Patriarhia Română, Filarmonica ”George Enescu” din București, Opera Națională București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Transilvania Film și al unor artiști precum prestigioasa pianistă Elisabeth Sombart din Elveția, strănepoata cercetătorului Nicolae Leon – fratele vitreg al lui Grigore Antipa și discipolă directă a maestrului Sergiu Celibidache, naista Mariana Preda (Olanda), pianista Lavinia Dragoș (Germania) etc.

Programul evenimentelor din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” se desfășoară astfel:

În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, de la ora 12:00, Patriarhia Română (Aleea Dealul Mitropoliei nr.25) găzduieşte în Catedrala Patriarhală deschiderea și binecuvântarea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul Aici – Acolo”. În aceeași locație, în Sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Patriarhiei, de la ora 12:30, vor fi transmise mesajele de bun venit ale organizatorilor.

Manifestările continuă în după-amiaza aceleiași zile (vineri, 24 mai) la Muzeul Național al Țăranului Român (Şos. Pavel D. Kiseleff nr.3) unde, începând cu ora 16.00, participanții vor avea prilejul unui tur al Muzeului și al târgului de tradiții românești organizat în curtea interioară a Muzeului. De la ora 18.00 va avea loc proiecția filmuluiParking”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea (Strada Monetăriei, nr. 3). Filmul este bazat pe romanul ”Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari, unde Adrian, un imigrant român fără acte care lucrează în Spania, se confruntă cu prejudecățile celorlalți dar și cu cele provocate de el însuși.

Ziua de sâmbătă, 25 mai, debutează la ora 09:00, la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala “C.A. Rosetti” are loc Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare. Momentul va începe cu Imnul Național susținut de naista Mariana Preda (stabilită în Olanda) și va continua cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru această a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”. Sesiunea de comunicare va cuprinde apoi câteva paneluri unde cei peste 500 de participanți, români din străinătate, vor avea prilejul unui dialog direct cu reprezentanții statului pentru a le transmite preocupările, nevoile și dificultățile cu care confruntă în țările gazdă și la întoarcerea în țară, dar și oportunitatea de a se cunoaște între ei, a împărtăși experiențe, bune practici și a planifica proiecte comune.

În seara aceleiași zile (sâmbătă, 25 mai), la Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin nr. 1-3), de la ora 19:00, va avea loc un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart și al Orchestrei New Hope. Participanții la Festival se vor bucura și de alte prezențe artistice importante cum este pianista Lavinia Dragoș, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrșu din Viena, alături de muzicieni consacrați ai scenelor naționale și internaționale (violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert) și viitoare speranțe (Radu Török, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal și Petru Burcea).

Ultima zi a seriei de evenimente din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” începe duminică, 26 mai, când, de la ora 10:00, participanții sunt invitați să aleagă între multiple evenimente printre care vizitarea expoziției multidisciplinare de design și industrii creative Romanian Design Week” (Str. Benjamin Franklin 10), vizitarea Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49-53), Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12) și/sau a Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), etc.

Ziua se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Națională (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 70-72), începând cu ora 19:00, care va include un concert dirijat de Maestrul Daniel Jinga și mesajele Președintelui României și ale organizatorilor cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” sunt așteptați peste 500 de români de pretutindeni din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări.

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

Published

on

© ICI București

ICI București a participat, vineri, 17 mai 2024, la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și a Societăţii Informaţionale, organizat de Digital Transformation Council împreună cu Revista Comunicații Mobile și TelecomTV, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Tema conferinței de anul acesta a fost „AI for Good”, o inițiativă globală, axată pe promovarea și susținerea proiectelor care folosesc AI în mod etic, responsabil și orientat spre binele comunităţilor.

Evenimentul a reunit instituții, organizații non-profit, companii de tehnologie, cercetători și dezvoltatori, aducând în discuție subiecte precum crearea unui ecosistem AI durabil în România, contribuția AI la sănătate publică, utilizarea AI în protecția mediului, AI pentru educație personalizată, impactul AI asupra pieței muncii și economiei, securitatea și protecția datelor în era AI și altele.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București (UB) lansează joi, 23 mai 2024, începând cu ora 10:00, rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”, în Sala 102 a Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, Sector 5, București).

Studiul, realizat de experți sociologi de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a Universității din București, în parteneriat cu Kaufland România și cu agenția iSense Solutions, reprezintă una dintre cele mai detaliate analize asupra percepției românilor privind voluntariatul din ultimii ani.

În cadrul conferinței vor lua cuvântul rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, conf. univ. dr. Darie Cristea, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Marco Hößl, CEO al Kaufland România și Republica Moldova, Valer Hancaș, director de Comunicare și Corporate Affairs al Kaufland România, și Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Doru Buzducea, directorul Școlii Doctorale de Asistență Socială și cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB.

În societatea actuală, înțelegerea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor legate de voluntariat devine tot mai importantă, la nivel european. În acest context, cercetarea „Atitudinea românilor față de voluntariat” va servi drept bază pentru o amplă campanie națională de promovare a voluntariatului inițiată de Kaufland România cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței acestuia în dezvoltarea unei societăți sănătoase.

Reprezentanții mass-media interesați să participe la eveniment sunt rugați să confirme participarea printr-un mail sau telefon la persoana de contact Andreea Ganea – 0720 308 328, andreea.ganea@gmp.ro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO1 hour ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending