ROMÂNIA

Înainte de reuniunea miniștrilor apărării din NATO, șeful Pentagonului a mers la Baza Mihail Kogălniceanu: “Regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA”

Published

on

© US Secretary of Defense/ Flickr

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut miercuri o întrevedere cu militarii americani staționați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre înainte de a-și încheia vizita oficială în România și de a se deplasa la Bruxelles pentru o reuniune importantă a miniștrilor apărării din țările NATO, pe a cărei agendă vor figura inclusiv măsuri pentru securitatea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.

Înainte de a părăsi România, am avut plăcerea de a mă întâlni cu trupele de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Acești bărbați și femei talentați, împreună cu aliații noștri, sunt absolut esențiali pentru menținerea securității în regiunea Mării Negre“, a spus el, având în vedere că aproximativ 1000 de militari americani sunt prezenți la MK, iar baza este în aceste zile gazda exercițiului CASTLE FORGE, la care participă forțe americane, canadiene și române împreună cu avioane de luptă  CF-188 Hornet canadiene, F-16 românești și F-15 americane. 

Secretarul Apărării al Statelor Unite a reafirmat miercuri, la București, în cadrul întrevederilor cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul apărării Nicolae Ciucă, “angajamentul SUA față de parteneriatul strategic SUA-România și față de Flancul Estic al NATO și a recunoscut poziția de lider a României în cadrul Alianței în ceea ce privește împărțirea responsabilităților“.

La întâlnirea cu ministrul Ciucă, secretarul Austin s-a concentrat pe implementarea liniilor strategice incluse în Foaia de Parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030, document semnat anul trecut, la Washington, de oficialul român și predecesorul lui Austin, Mark Esper. Totodată, în timp ce ministrul Nicolae Ciucă a pledat pentru creșterea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, secretarul Austin a promis că SUA vor continua să furnizeze asistență pentru întărirea capacităților maritime ale României.

Ulterior întrevederii, cei doi înalți demnitari au susținut o conferință comună de presă în care secretarul american a afirmat că regiunea Mării Negre este vulnerabilă la agresiunea Rusiei și că regiunea face parte din interesul naţional al SUA

Regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune“, a punctat secretarul american al Apărării.

Lloyd Austin a fost primit și de președintele Klaus Iohannis, căruia șeful Pentagonului i-a transmis că SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO.

La reuniunea miniștrilor apărării din NATO, țările aliate vor aproba un nou master plan de apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei pe multiple fronturi, ei reafirmând astfel voinţa Alianţei de descurajare a Moscovei. Strategia, care este secretă, merge dincolo de planurile de apărare existente şi vizează să asigure pregătirea împotriva unui atac simultan în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, care ar putea include arme nucleare, piratarea reţelelor informatice sau atacuri din spaţiu. De asemenea, miniștrii vor lansa Fondul NATO pentru Inovare și vor adopta prima strategie aliată privind inteligența artificială.

Click to comment

Trending

Exit mobile version