BUSINESS

Insulele Greciei, de vânzare

Published

on

În urmă cu doi ani, sugestia unui politician neamţ stârnea revoltă şi indignare în rândul grecilor. Acum, insulele încep, rând pe rând, să fie scoase la vânzare.

Totul a început în urmă cu doi ani, când politicianul german Frank Schaffler a sugerat ca Grecia să-şi vândă insulele pentru a-şi achita o parte din datorii.

Dincolo de indignarea Atenei şi de disputele stârnite de îndmenul politicianului neamţ, investiţia într-o insulă însorită de pe coastele Greciei nu ar fi o idee rea, având în vedere criza prin care trece statul şi căderea pieţei imobiliare la nivel european, notează jurnaliştii „The Wall Street Journal“, potrivit Adevarul.ro.

Doar 227 dintre cele mai bine de 6.000 de insule elene sunt locuite.

Birocraţia s-ar putea dovedi însă suficientă pentru a descuraja orice investitor. Niciun guvern nu renunţă prea uşor la proprietăţi în favoarea străinilor, cu atât mai mult cel de la Atena – mai ales în contextul discuţiilor tot mai aprinse pe tema renunţării la suveranitate în faţa Bruxelles-ului.

De asemenea, multe dintre aceste insule se află în apropierea Turciei, aflată în relaţii tensionate cu statul elen, astfel că probleme legate de securitatea naţională pot fi invocate de autorităţi. Însă asta nu-i împiedică pe tot mai mulţi proprietari să încerce să vândă.

Practic, guvernul nu deţine niciuna dintre aceste insule. Ofertele de vânzare vin din partea unor proprietari privaţi. Pentru încheierea unei astfel de tranzacţii este însă nevoie de o grămadă de permise. Primele sunt de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul Agriculturii. După ce acestea sunt obţinute, autorităţile trebuie să se asigure că nu este nicio problemă cu cadastrul – un proces care poate costa până la 10.000 de euro. Fără să punem la socoteală onorariile avocaţilor de a căror expertiză ai nevoie pentru a finaliza întregul proces.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  tallshipschallenge.wordpress.com

Click to comment

Trending

Exit mobile version