INTERNAȚIONAL

Jens Stoltenberg: Relațiile Europa-SUA și forța legăturii transatlantice depind de cooperarea între NATO și Uniunea Europeană

Published

on

Cea mai bună modalitate de a înlătura îngrijorările provocate în Europa de alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA este aceea de a consolida cooperarea între Uniunea Europeană și NATO, a afirmat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, înainte de debutul reuniunii miniștrilor de Externe din țările aliate, la care va participa și șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Au fost puse întrebări legate de forța legăturii transatlantice. Cea mai bună manieră de a răspunde acestor întrebări este de a întări cooperarea între NATO și Uniunea Europeană”, a transmis înaltul oficial aliat în cadrul unui discurs în care a apreciat acordul semnat de SUA și UE cu privire la cooperarea militară și sprijinul reciproc în cadrul operațiilor pentru gestiunea crizelor.

Citiți și UE și SUA, pas important pentru cooperare militară: Federica Mogherini și John Kerry au semnat, la Bruxelles, un acord de sprijin reciproc în cadrul operațiilor pentru gestiunea crizelor

Citiți și Miniștrii de Externe din țările NATO pregătesc summitul de anul viitor, primul pentru Donald Trump. Cooperarea NATO-UE, cel mai important subiect de pe agendă reuniunii ministeriale

”O cooperare mai puternică între UE și NATO este cu mult mai importantă, deoarece Uniunea Europeană este acum mult mai concentrată pe consolidarea apărării europene. Sprijinim o apărare europeană mai puternică, dar pentru a fi siguri că ea este complementară cu NATO, avem nevoie de o cooperare mai strânsă”, a spus secretarul general al NATO, amintind că miniștrii de Externe vor adopta un pachet de 40 măsuri în șapte domenii pentru implementarea Declarației Comune UE-NATO de la Varșovia.

Cooperarea UE-NATO, sprijinul aliat pentru coaliția anti-Daesh, proiectarea stabilității în Balcanii de Vest și în Afganistan, dar și situația de securitate din estul Ucrainei se vor afla pe agenda reuniunii ministerială de pe 6-7 decembrie.

Întrunirea ministerială de la Bruxelles are o simbolistică aparte, ea marcând ultima participare a secretarului de stat al SUA, John Kerry, la o reuniune ministerială, dar și cea din urmă întrevedere găzduită la actualul sediu al Alianței, miniștrii de Externe urmând a discuta și detaliile summitului aniversar de anul viitor (n.r. – ocazionate de inaugurarea noului sediu NATO), la care va participa, în premieră, noul lider al SUA, Donald Trump.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version