INTERNAȚIONAL

Joe Biden va discuta cu președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, despre retragerea trupelor americane, pe fondul intensificării violențelor dintre forţele afgane şi talibani

Published

on

© White House/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, se va întâlni cu omologul afgan, Ashraf Ghani, cu prilejul vizitei pe care acesta din urmă urmează să o efectueze la Washington, la sfârşitul acestei săptămâni, pe 25 iunie, informează Casa Albă într-un comunicat.

În cadrul primei lor întrevederi față în față, liderul SUA va încerca să îl asigure pe președintele afgan de sprijinul Statelor Unite pentru poporul afgan, inclusiv asistență diplomatică, economică și umanitară.

În egală măsură, Biden va reitera promisiunea de a depune toate eforturile pentru a se asigura că Afganistanul nu va deveni un refugiu sigur pentru grupările armate.

”Președintele american Joe biden așteaptă cu nerăbdare să îi primească pe președintele afgan Ashraf Ghani și pe Abdullah Abdullah, președintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Națională, la Casa Albă la 25 iunie 2021. Vizita acestora va evidenția parteneriatul de durată dintre Statele unite și Afganistan, în vreme ce retragerea trupelor militare continuă”, este menționat în comunicatul mai sus amintit.

”Statele Unite se angajează să sprijine poporul afgan prin furnizarea de asistență diplomatică, economică și umanitară pentru a sprijini poporul afgan, inclusiv fetele, femeile și minoritățile. Statele Unite vor rămâne profund angajate alături de guvernul Afganistanului pentru a se asigura că această țară nu va deveni niciodată un refugiu sigur pentru grupările teroriste care reprezintă o amenințare la adresa SUA. Vom continua să sprijinim pe deplin procesul de pace în curs de desfășurare și încurajăm toate părțile să participe în mod semnificativ la negocieri pentru a pune capăt conflictului”, mai menționează Casa Albă în informarea mai sus amintită.

De la decizia lui Biden din luna aprilie de a retrage toate trupele americane înainte de data de 11 septembrie pentru a pune capăt celui mai lung război în care sunt angajate Statele Unite, fiind 20 de ani de conflict, talibanii au dus lupte zilnice cu forțele guvernamentale și susțin că au pus stăpânire pe 40 de districte, informează Al Jazeera.

Gruparea a demarat o campanie de extindere a influenței sale în întreaga țară, în contextul în care Washingtonul a demarat procedurile de retragere a trupelor la 1 mai și a închis unele baze pe care le-au predat guvernului afgan.

Oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la blocarea negocierilor și au declarat că talibanii nu au prezentat încă o propunere scrisă de pace, care să constituie un punct de plecare pentru discuții de fond.

În mai, analiști ai serviciilor de informații americane au publicat o analiză potrivit căreia talibanii ”ar anula o mare parte” din progresul privind drepturile femeilor afgane dacă gruparea ar recâștiga puterea națională.

Talibanii și-au exprimat duminică deschiderea de a continua discuțiile de pace, dar au insistat că un ”sistem islamic autentic” în Afganistan reprezintă singura modalitate de a pune capăt războiului.

Click to comment

Trending

Exit mobile version