ROMÂNIA

Klaus Iohannis merge din nou la Casa Albă, pe 20 august. Donald Trump l-a invitat pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de la aderarea României la NATO

Published

on

Președintele Donald Trump îl va primi pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă, peste două săptămâni, adică marți, 20 august 2019, informează un comunicat al Casei Albe.

Președintele Klaus Iohannis va face o vizită în Statele Unite și va fi primit la Casa Albă, iar discuțiile celor doi lideri vor avea în prim-plan provocările în materie de securitate, dar și modalitățile de a duce mai departe, pe baze reciproc avantajoase, parteneriatul celor două țări în materie de comerț și energie.

“Vizita președintelui Iohannis în Statele Unite intervine în condițiile în care românii marchează 30 de ani de la căderea comunismului, iar România s-a alăturat NATO de 15 ani. Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste importante aniversări împreună cu președintele Iohannis”, scrie Casa Albă.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai fost în vizită în Statele Unite în iunie 2017, devenind primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump, la 9 iunie 2017, întrevederea marcând și 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Anterior, cei doi lideri s-au întâlnit în marja reuniunii speciale NATO de la Bruxelles, prilejuită de inaugurarea noului sediu al Alianței Nord-Atlantice.

Cu ocazia întrevederii de la Casa Albă din 2017, în prezența lui Iohannis, Donald Trump a afirmat, în premieră, angajamentul SUA pentru articolul 5 din cadrul NATO. Ulterior, cei doi lideri s-au întâlnit și la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din iulie 2017.

Iohannis și Trump au avut programată o reuniune bilaterală la summitul NATO din 11-12 iulie 2018, întrevedere anulată din cauza contradicțiilor majore dintre Germania și Statele Unite privind alocarea a minim 2% din PIB pentru apărare, fapt ce a determinat o reuniune de criză la nivelul Consiliului Nord-Atlantic la momentul respectiv.

De altfel, după vizita din 19-20 august în SUA, cei doi președinți se vor întâlni și la Summitul NATO de la Londra, din 3-4 decembrie, reuniune prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO.

Puteți citi pe larg și despre
Aniversarea a 70 ani de la înființarea NATO
Aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO

Întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Donald Trump de la Casa Albă va fi cea de-a doua reuniune la nivel înalt cu un înalt oficial american din acest an după întrevederea cu vicepreședintele Mike Pence, în marja Conferinței de Securitate de la München din 16-18 februarie.

Vizita din 20 august va fi cea de-a patra pentru Klaus Iohannis la Casa Albă. În 2015, șeful statului a fost primit de vicepreședintele SUA de atunci, Joe Biden, iar în 2016, președintele Klaus Iohannis a participat la Summitul Securității Nucleare găzduit de Barack Obama.

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version