LEGISLAȚIE

Liber de la UE pentru cultivarea de organisme modificate genetic. Decizia finală, lăsată statelor membre

Published

on

Corespondenta din Bruxelles, Andrei Lupu

Statele membre au ajuns la un acord care deschide calea pentru cultura de OMG-uri – organismelor modificate genetic, în Uniunea Europeană, o măsură aşteptată de producători de aproape 14 ani.

„Sunt încântat sa anunț ca la acest Consiliu de Mediu tocmai s-a depasit impasul cu privire la propunerea de cultivarea a OMG-urilor și s-a ajuns la un acord politic care va conduce către o noua baza legala ce dă statelor membre posibilitatea de a restricționa sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor”, a declarat, joi, Comisarul Tonio Borg.

Soluția de compromis lasa decizia statelor membre, care pot autoriza sau interzice cultivarea OMG-urilor pe întreg sau pe o parte a teritoriului sau din alte motive decât sănătatea sau mediul înconjurător, precum ordinea publică sau amenajarea teritoriului.

‘Vorbim despre o decizie în ceea ce priveşte acordul politic pe pachetul organismelor modificate genetic, noua propunere de abordare comună la nivel european şi, ceea ce este foarte bine, s-a creat un acord politic ca statele membre să aibă posiblitatea ca, pe lângă deciziile comune la nivelul autorităţii a OMG, să aibă decizii proprii de limitare care se bazează nu numai pe elemente pur tehnice de biosecuritate, ci şi pe politici de mediu, politica agricolă şi poziţionarea societăţii statelor membre’, a declarat ministrul român al mediului, Attila Korodi.

Noul cadru stipuleaza ca statele membre care se opun organismelor modificate genetic nu vor putea interzice tranzitul OMG autorizate pe teritoriul lor.

Toate statele membre, cu excepţia Belgiei şi Luxemburgului, şi-au dat acordul pentru acest compromis”, a anunţat ministrul grec al mediului Ioanis Maniatis.

Acest acord politic este doar un pas în procesul de autorizare, următorul fiind aprobarea sa în noul Parlament European care își va începe sesiunile pe 1 iulie.

 

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version