U.E.

Liderii europeni vor ca UE să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate și cer rapid o Strategie Europeană pentru Industria de Apărare

Published

on

© European Union, 2023

Ca răspuns la creșterea instabilității globale, la concurența strategică și la evoluția amenințărilor la adresa securității, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a consolida capacitățile de securitate și apărare ale Uniunii Europene. Reuniunea la nivel înalt de două zile, care s-a încheiat la 15 decembrie, a subliniat necesitatea ca Uniunea să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, să urmeze un curs de acțiune strategic și să își consolideze capacitatea de a acționa în mod autonom.

Liderii europeni au trecut în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a directivelor anterioare, inclusiv a Declarației de la Versailles și a Busolei Strategice. Recunoscând progresele înregistrate, Consiliul European a subliniat că trebuie să se facă mai mult pentru a atinge obiectivele Uniunii, în special în ceea ce privește creșterea nivelului de pregătire în materie de apărare și a cheltuielilor de colaborare în domeniul apărării.

Măsuri-cheie și apeluri la acțiune:

Punerea în aplicare urgentă a achizițiilor comune: Consiliul a solicitat punerea imediată în aplicare a măsurilor de facilitare și coordonare a achizițiilor comune, cu accent pe consolidarea interoperabilității și a capacității de producție a industriei europene de apărare. Aceasta include refacerea stocurilor statelor membre, în special în sprijinul Ucrainei.

Strategia industrială europeană de apărare (EDIS): Înaltul Reprezentant și Comisia, în coordonare cu Agenția Europeană de Apărare, sunt îndemnați să prezinte rapid o Strategie Europeană pentru Industria de Apărare (EDIS). Această strategie ar trebui să includă o propunere pentru un program european de investiții în domeniul apărării (EDIP) pentru a consolida baza industrială și tehnologică de apărare europeană, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), făcându-le mai inovatoare, competitive și rezistente.

Piața integrată în domeniul apărării: Subliniind importanța dezvoltării unei piețe integrate în sectorul apărării, Consiliul European a solicitat adaptări ale cadrului de reglementare a UE. Aceste modificări ar trebui să consolideze interoperabilitatea, standardizarea și armonizarea proceselor de certificare, permițând acțiuni mai rapide și mai flexibile, în special în domeniul achizițiilor publice.

Consolidarea pregătirii în domeniul apărării și a securității: Consiliul a îndemnat statele membre participante să își intensifice eforturile de îmbunătățire a pregătirii în materie de apărare, a rezilienței și a securității. Aceasta include investițiile în domeniul apărării, mobilitatea militară, exercițiile live, securitatea spațială, combaterea amenințărilor cibernetice și hibride și abordarea manipulării și interferenței informațiilor străine (FIMI).

Rolul Grupului Băncii Europene de Investiții: Consiliul a solicitat un rol sporit al Grupului Băncii Europene de Investiții în sprijinirea securității și apărării europene, pe baza Inițiativei strategice europene de securitate a băncii.

Consolidarea pactului civil PSAC: Consiliul a subliniat necesitatea de a continua activitatea de consolidare a noului Pact civil pentru politica de securitate și apărare comună (PSAC), în conformitate cu concluziile privind PSAC civilă din 11 decembrie 2023.

Într-un context mai larg, Consiliul European a evidențiat faptul că o Uniune Europeană mai puternică și mai capabilă în domeniul securității și apărării va contribui în mod pozitiv la securitatea globală și transatlantică. Acesta a reafirmat caracterul complementar al acestor eforturi față de NATO, recunoscând NATO ca fiind fundamentul apărării colective pentru membrii săi, respectând în același timp caracterul specific al politicilor de securitate și apărare ale anumitor state membre.

Click to comment

Trending

Exit mobile version