CONSILIUL UE

Liderii instituțiilor UE își pun mari speranțe în prima președinție bulgară la Consiliul Uniunii Europene: “Locul Bulgariei este în Schengen și în zona euro”

Published

on

Liderii Comisiei Europene și Consiliului European, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, și-au exprimat mari speranțe de la mandatul de șase luni al Bulgariei la președinția Consiliului Uniunii Europene, care a debutat formal, miercuri, la Sofia în cadrul unei ceremonii găzduite de președintele Rumen Radev și premierul Boyko Borisov la Palatul Culturii din capitala țării.

FOTO: eu2018bg.bg

Donald Tusk Tusk a apreciat “eforturile, curajul şi hotărârea” care au dus la “succesele europene” ale Bulgariei.

Ca polonez, înțeleg câtă muncă, determinare și curaj v-a trebuit vouă, bulgarilor, pentru a înregistra un succes european. Nimeni nu v-a oferit nimic. Sunteţi creatorii acestui reviriment istoric“, a transmis președintele Consiliului European, care a surprins audiența vorbind în limba bulgară.

El a arătat că una din priorităţile noii preşedinţii este să ofere Balcanilor occidentali o perspectivă europeană, în condițiile în care Sofia va găzdui în luna mai un summit informal al țărilor UE cu țările Balcanilor de Vest.

Istoria Balcanilor este mai dramatică şi mai interesantă decât scenariul Game of Thrones, chiar dacă nu sunt dragoni“, a spus Donald Tusk, care şi-a colorat alocuţiunea cu anecdote şi referinţe istorice.

La rândul său, președintele Comisiei Europene nu a renunțat să alimenteze speranțele cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, amintind că el, în calitate de prim-ministru al Luxemburgului când această țară deținea președinția Consiliului, a semnat Tratatul de aderare al Bulgariei la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005, la fel ca și Tratatul de aderare al României.

Președinția voastră are loc într-un moment crucial când Uniunea Europeană trebuie să livreze asupra unor inițiative pentru cetățenii noștri și trebuie să ne pregătim viitorul. (…) Vă puteți baza pe noi – pe Donald (n.r. – președintele Consiliului European), pe Parlament, pe Comisiei. Deoarece locul vostru este în Europa. Iar locul vostru este în Schengen. Și locul vostru este în zona euro. Vom lucra pentru asta”, a spus Juncker, parafrazând motto-ul președinției bulgare – “uniți suntem puternici”.

Președinția bulgară este un moment bun să ne gândim cum vrem să facem Uniunea Europeană mai eficientă, mai democratică și mai flexibilă”, a spus și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Citiți și La 11 ani de la aderare, Bulgaria preia președinția rotativă a Consiliului UE: ”Visul european este încă în viață, iar Europa Unită este destinul nostru comun”

La 1 ianuarie 2018, Bulgaria a preluat în premieră președinția Consiliului Uniunii Europene, instituția în care sunt reprezentate guvernele țărilor membre ale Uniunii.

Sub motto-ul ”Uniți suntem puternici”, președinția bulgară ce va fi asigurată de guvernul condus de Boyko Borisov a debutat în aceeași zi în care Bulgaria aniversează 11 ani de când a aderat la Uniunea Europeană, promițând să își construiască mandatul pe patru priorități cheie: viitorul Europei și cel al tinerilor, Balcanii de Vest, securitate și stabilitate și economie digitală.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Actualul trio este format din Estonia (iulie-decembrie 2017), Bulgaria (ianuarie-iunie 2018) și Austria (iulie-decembrie 2018). Următorul trio va fi deschis de România (ianuarie-iunie 2019), care va fi urmată de Finlanda (iulie-decembrie 2019) și de Croația (ianuarie-iunie 2020).

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version