CONSILIUL UE
Liderii UE critică vizita lui Orban la Moscova, care merge în Rusia pentru a fi un “instrument al păcii”: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”
Published
7 months agoon
Premierul maghiar Viktor Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului Uniunii Europene pentru a efectua o vizită la Moscova, a transmis vineri șeful diplomației europene, Josep Borrell, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul polonez Donald Tusk au criticat această vizită, după ce anterior ea nu fusese confirmată.
“Vizita premierului Viktor Orbán la Moscova are loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia“, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, într-un comunicat.
Ungaria este în prezent statul membru al UE care deține președinția rotativă a Consiliului până la 31 decembrie 2024.
Însă, aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii, care este responsabilitatea președintelui Consiliului European la nivel de șef de stat sau de guvern și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la nivel ministerial.
“Prim-ministrul Orbán nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova. Poziția UE privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este reflectată în numeroase concluzii ale Consiliului European. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă“, a mai spus Borrell.
În același timp, președinta Comisiei Europene a avertizat că “îngăduința nu îl va opri pe Putin”, ci doar “unitatea și hotărârea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”.
Hungarian @PM_ViktorOrban is visiting Moscow:
Appeasement will not stop Putin.
Only unity and determination will pave the path to a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 5, 2024
“După Kiev, la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace”, a scris Orban, pe Facebook, el menționând adesea că președinția maghiară a Consiliului UE va fi una pentru pace.
La o zi de la preluarea președinției Consiliului UE, premierul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Kiev de la începutul războiului. Deși l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul Ungariei în timpul președinției Consiliului UE, el i-a cerut preşedintelui ucrainean să ia în considerare posibilitatea unei “încetări a focului rapide”, care să fie “limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”.
Iniţiativa prezentată acum două săptămâni de Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina presupune anexarea a patru regiuni ucrainene, retragerea trupelor Kievului din estul şi sudul ţării şi renunţarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO.
Vizita lui Orban la Moscova vine și înainte de summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare, unde aliații vor marca 75 de ani de la înființarea Alianței și vor lua decizii importante pentru susținerea Ucrainei, un sprijin de la care premierul maghiar a primit asigurări de la actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, și de la succesorul său, Mark Rutte, că Budapesta va fi exceptată.
“Vom servi ca un instrument important pentru a face primul pas spre pace”, a transmis Viktor Orban, în timp ce se află în drum spre Moscova.
Acesta a fost interpelat pe rețeaua socială de către premierul polonez Donald Tusk, care a afirmat: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”.
PM Orbán on his way to Moscow: “We will serve as an important tool in making the first step towards peace”. The question is in whose hands this tool is.
— Donald Tusk (@donaldtusk) July 5, 2024
Anterior, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă care anunțau o vizită, vineri, la Moscova, a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Citiți și Ungaria eurosceptică a preluat președinția Consiliului UE
În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.
El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.
Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia
Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
CONSILIUL UE
UE invită Elveția să participe la proiectul PESCO „Mobilitate Militară”, care vizează simplificarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier
Published
4 days agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduConsiliul Uniunii Europene a adoptat luni o decizie prin care se confirmă că participarea Elveţiei la proiectul PESCO „Mobilitate militară” îndeplineşte condiţiile generale stabilite în Decizia (PESC) 2020/1639 din noiembrie 2020 şi va aduce o valoare adăugată substanţială proiectului.
Potrivit comunicatului oficial, decizia de luni autorizează Ţările de Jos, în calitate de coordonator al proiectului, să invite oficial Elveţia să se alăture proiectului PESCO, ca răspuns la solicitarea Elveţiei din septembrie 2024. Odată ce Elveția va încheia un acord administrativ cu proiectul, va deveni membru oficial.
Proiectul PESCO „Mobilitate militară” vizează simplificarea și standardizarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier. Acesta permite deplasarea rapidă a personalului și a mijloacelor militare în întreaga UE, fie pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.
Canada, Norvegia şi Statele Unite ale Americii au fost invitate să se alăture proiectului în 2021, iar, în 2022, Marea Britanie a fost invitată să se alăture.
Lansată în decembrie 2017, PESCO reprezintă o schimbare radicală în ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării în cadrul UE. Aceasta oferă un cadru destinat statelor membre care doresc și sunt capabile, pentru a dezvolta în comun capabilități de apărare, a coordona investiții, a spori gradul de pregătire operațională, interoperabilitatea și reziliența forțelor lor armate și a colabora în cadrul unor proiecte.
Până în prezent, 26 de state membre ale UE și-au asumat angajamentele mai stricte care stau la baza PESCO și sunt în curs de elaborare 66 de proiecte de colaborare în diferite domenii: formare, domeniile terestru, maritim, aerian și cibernetic, precum și facilitatorii strategici și multiplicatorii de forțe.
La 5 noiembrie 2020, Consiliul a stabilit condițiile generale în care țările din afara UE ar putea fi, în mod excepțional, invitate să participe la proiecte individuale în cadrul PESCO, deschizând astfel calea pentru o cooperare mai solidă și mai ambițioasă în domeniul apărării cu partenerii în cadrul UE.
CONSILIUL UE
UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian
Published
5 days agoon
January 13, 2025By
Andreea RaduConsiliul UE a decis luni să prelungească cu un an, până la 20 ianuarie 2026, măsurile restrictive existente împotriva celor care sprijină, facilitează sau permit acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), informează comunicatul oficial.
Toate persoanele și entitățile identificate anterior ca fiind responsabile de participarea la finanțarea Hamas și PIJ sau de facilitarea acțiunilor lor violente vor rămâne pe listă. În total, 12 persoane și trei entități sunt sancționate în temeiul acestui cadru de măsuri restrictive.
Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni fac obiectul unei înghețări a activelor. Furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către acestea este, de asemenea, interzisă. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie în UE.
La 7 octombrie 2023, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a emis o declarație în numele Uniunii Europene cu privire la atacurile împotriva Israelului, condamnând în termenii cei mai fermi atacurile multiple și fără diferențieri comise de Hamas în Israel și deplângând profund pierderile de vieți omenești.
UE și-a reafirmat angajamentul ferm față de o pace durabilă și trainică, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, pornind de la soluția bazată pe coexistența a două state, în care Statul Israel și un stat Palestina independent, democratic, contiguu, suveran și viabil coexistă în pace, securitate și recunoaștere reciprocă.
Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu partenerii internaționali în direcția relansării unui proces politic în acest scop.
Atacurile din 7 octombrie 2023 au fost declanșate de mișcarea islamistă Hamas, care a lansat o ofensivă majoră împotriva Israelului. În cadrul acestei acțiuni coordonate, militanții Hamas au traversat granița dintre Fâșia Gaza și Israel, atacând civili și soldați israelieni. Peste 1.200 de persoane și-au pierdut viața, iar numeroși civili au fost luați ostatici. Aceste atacuri au generat o escaladare masivă a conflictului în regiune, declanșând represalii dure din partea Israelului, care a inițiat bombardamente asupra Fâșiei Gaza și o ofensivă militară extinsă care a ajuns până în Liban.
CONSILIUL UE
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
Published
2 weeks agoon
January 3, 2025Dacă Europa este neputincioasă, ea nu va supraviețui, a avertizat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, cu ocazia unui discurs susținut la Varșovia pentru a lansa președinția semestrială a Poloniei la Consiliului Uniunii Europene, afirmând că “suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”.
În timpul ceremoniei de deschidere a președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene la care a participat și președintele Consiliului European Antonio Costa, Donald Tusk a subliniat că întărirea securității, competitivității și inovării Europei sunt principalele priorități ale președinției poloneze pentru următoarele șase luni.
Tusk, care a fost prim-ministru al Poloniei și la precedenta președinție rotativă a Consiliului din 2011, a declarat că pe 21 ianuarie se va adresa Parlamentului European pentru a “vorbi despre intențiile ambițioase ale Uniunii Europene, ale întregii Europe și ale președinției poloneze pentru aceste șase luni foarte dificile”.
“Anul acesta se împlinesc exact 1.000 de ani de la acel moment istoric în care Polonia a devenit un regat, un regat european, când un conducător polonez a preluat coroana”, a spus Tusk.
După cum a subliniat el, o mie de ani de la încoronarea lui Bolesław cel Viteaz, sunt “o mie de ani de experiențe schimbătoare”.
“Europa a experimentat, de asemenea, eșecurile sale, națiunile europene din ultima mie de ani și Uniunea Europeană, pe care o vom conduce în următoarele șase luni, are suficiente experiențe negative pentru a fi înțeleaptă după ce daunele au fost făcute”, a spus Tusk.
Prim-ministrul a declarat că “președinția poloneză trebuie să folosească înțelepciunea și experiența noastră națională”. De asemenea, el a subliniat cât de importante sunt securitatea, competitivitatea, inovarea, imaginația, curajul și buna conducere pentru Europa și patria noastră.
“Toate acestea sunt surse ale forței noastre. Dacă Europa este neputincioasă, ea nu va supraviețui. Dacă Europa își redescoperă sursele puterii sale, ea va fi din nou ceea cu ce am fost mândri timp de secole, și atât de des în ultimii ani”, a remarcat Tusk, fost președinte al Consiliului European în perioada 2014-2019.
“Și totuși, astăzi există forțe care ar dori să pună aceste motive de mândrie, aceste surse de forță, sub un mare semn de întrebare”, a notat Tusk.
Șeful guvernului de la Varșovia a subliniat că “Europa este norocoasă”.
“Europa este norocoasă că, în acest moment dificil din istorie, Polonia este cea care va îndeplini misiunea președinției. În Polonia, știm bine cum să găsim putere, credință și speranță. Știm cum să redescoperim sensul libertății și să înțelegem ce este cu adevărat Europa pentru noi toți. Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității. Securitate, Europa!“, a conchis Donald Tusk.
Polonia, din ce în ce mai ambiţioasă pe scena europeană, a preluat de la Ungaria preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025, cu sloganul “Securitate, Europa!”, schimbare salutată cu uşurare la Bruxelles.
Timp de şase luni, este de aşteptat ca Varşovia să aibă un joc mult mai orientat spre conlucrare decât Budapesta în efortul de a face să progreseze problemele europene – începând cu sprijinul pentru Ucraina, Polonia fiind unul dintre cei mai fervenţi apărători ai acestuia, în timp ce Viktor Orban a stârnit iritarea Bruxellesului cu vizita sa din iulie la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin şi cu iniţiative luate fără concertare.
La fel ca la precedenta succesiune a celor două țări ale grupului de la Vișegrad la președinția Consiliului UE, în 2011, Ungaria și Polonia sunt conduse de aceiași Viktor Orban și Donald Tusk în postura de prim-miniștri.
Președinția poloneză la Consiliul UE marchează și debutul unui nou trio de președinții din care mai fac parte Danemarca (iulie-decembrie 2025) și Cipru (ianuarie-iunie 2026).
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia
Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB
Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică
Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”
Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”
Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)
Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Trending
- U.E.1 week ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE1 week ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
- SUA4 days ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, la București: România este una dintre cele mai industrializate țări din Europa. Prin reindustrializarea Europei, vom consolida sectoarele strategice românești
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump