ROMÂNIA

MAE: Olanda nu mai conditioneaza primirea in Schengen de progresele MCV

Published

on

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, i-a transmis omologului român, Titus Corlăţean, aflat, marţi, în vizită oficială la Haga, că Guvernul Olandei nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV, informează MAE, potrivit Mediafax.

“Ministrul olandez al Afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda”, evidenţiază un comunicat MAE.

Potrivit comunicatului, seful diplomației române a solicitat sprijinul părții olandeze în favoarea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie a.c. A subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl dețin la frontiera estică a UE, precum şi criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană.

Astfel “ministrul olandez al afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda”, este subliniat în comunicat.  Totodată, ministrul olandez a evidenţiat faptul că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar. Cei doi miniştri au convenit să menţină contactul politic în perioada următoare pentru a explora identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013.

Ministrul afacerilor de externe român a adresat omologului său olandez invitaţia de a vizita România în cursul acestui an, invitaţie acceptată de ministrul Timmermans.

Surse: MAE, Mediafax.ro

1 Comment

Trending

Exit mobile version