Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Prioritatea administrației centrale și locale este închiderea, la 31 decembrie, a exercițiului financiar 2014-2020. Trebuie să vorbim de o absorbție cu 9 în față

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Marcel Ciolacu, a adresat, luni, un apel la coerență și inovare în administrația locală în cadrul Summit-ului Autorităților Publice Locale din România, recunoscând rolul esențial al administrațiilor locale în asigurarea stabilității și eficienței în implementarea politicilor publice. Totodată, el a subliniat diferența dintre administrația locală și cea centrală în privința duratei mandatului și a consecvenței în decizii.

În discursul său, Ciolacu a adus în atenție importanța reformelor, inclusiv a reformei administrative, și a subliniat faptul că acestea trebuie să fie rezultatul unui dialog consultativ și nu impuse din partea guvernului.

„Știu că s-au luat acele măsuri fiscale, mai nou discuția aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, anul viitor, în anii viitori. Doamnelor și domnilor, eu n-am prins niciun bunic în viață și acum nu mai am părinți în viață. Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie, repet, medie, de 1980 de lei, vă anunț că nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate așa ceva! Cu adevărat, trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025-2026, echitabilă. Trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât și la nivel local. Pentru o reformă administrativă, ne trebuie un plan, un plan pe care să-l construim cu consultanță, cu discuții și nemaicăutând întotdeauna să reinventăm apa caldă”, a afirmat premierul. 

Referindu-se la situația la Ministerul Fondurilor Europene, Ciolacu a recunoscut contribuția semnificativă a fostului ministru Marcel Boloș în gestionarea eficientă a fondurilor europene și în evitarea unui blocaj major. A pledat pentru o abordare echitabilă și sustenabilă în privința reformelor fiscale, subliniind nevoia de a aborda în mod real problemele sociale, cum ar fi nivelul scăzut al pensiilor și pragul sărăciei în România.

În ceea ce privește finanțarea autorităților locale, șeful Guvernului a precizat că provocarea sa, „în primul și în primul rând, este de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dumneavoastră, fiindcă suntem deja în exercițiul financiar viitor, prezent, dumneavoastră să vă puteți construi din februarie noile proiecte”. Acesta i-a asigurat pe primari că „nu va confisca nimeni niciun ban din conturile administrației locale.” „Nu are o problemă România cu banii. Asta este adevărul! România nu are o problemă macroeconomică. România are o problemă în ceea ce privește deficitul. Are o problemă în ceea ce privește prioritizarea cheltuielilor. Ăsta e adevărul! S-a cheltuit prea mult în toate direcțiile, încercând să acoperim absolut totul și am uitat un lucru esențial: până pe 31 decembrie închidem un exercițiu financiar, 2016-2020 (n.r. 2014-2020). Asta este prioritatea administrației centrale și locale și asta este prioritatea României”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a insistat pe menținerea balanței între venituri și cheltuieli și pe o absorbție a fondurilor care să depășească 90%. 

„Eu cred că nu putem să ne întoarcem să vorbim iarăși de o absorbție de 52-54%, parcă, a fost în ultimul exercițiu. Trebuie să venim pentru prima oară să vorbim de o absorbție cu nouă în față. Dacă nu venim cu resursele și am venit cu acel buffer de un miliard în trezorerie pentru a vă împrumuta, foarte mulți primari de municipii m-au sunat și mi-au spus „domnule, avem și noi nevoie, fiindcă în ordonanță noi nu avem acces”. Și am venit cu modificarea. În acest moment am făcut un buffer de 250 de milioane și vom continua să lucrăm pe acest mecanism, astfel încât să puteți acoperi toate corecțiile venite prin scumpirea de materiale, să aveți cofinanțarea de 15% asigurată. Dar, cu adevărat, trebuie un efort să vină și din partea dumneavoastră, pentru că este un moment dificil în ceea ce privește, repet, a ține balanța între venituri și cheltuieli”, a mai spus premierul României.

Marcel Ciolacu a adus în discuție și provocările geopolitice, evidențiind influența conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu asupra economiei europene și necesitatea de a depăși aceste provocări prin reforme.

Premierul a mai pledat pentru o schimbare de mentalitate și o abordare mai proactivă în gestionarea provocărilor administrative și economice, subliniind că România trebuie să se adapteze la dinamica schimbărilor și să-și asume proiecte majore de dezvoltare regională, oferind ca exemplu construirea Autostrăzii Moldovei și atragerii de investiții bazate pe o infrastructură de transport modernă.

De asemenea, Marcel Ciolacu a recunoscut că a făcut o greșeală în cele aproape cinci luni de guvernare: „De când sunt prim-ministru, n-am făcut un program cu dumneavoastră foarte clar și cu o agendă, cu o ordine de zi prestabilită, să avem cel puțin o dată pe lună o întâlnire aplicată cu problemele din administrație”. 

În final, premierul a pledat pentru inovare și dialog constructiv între guvern și autoritățile locale, subliniind necesitatea găsirii de soluții comune pentru dezvoltarea României.

„Deciziile trebuie luate de către ministrul de Finanțe, de către coaliție, nu mai trebuie să avem decizii la paușal. Cei harnici trebuiesc încurajați. Este ultimul tren de dezvoltare și regională, și locală, și cu PNRR, și cu exercițiul financiar, ambele suprapuse. E cea mai mare provocare administrativă în acest moment, să vedem dacă avem capacitatea administrativă de a funcționa cu aceste două provocări suprapuse în acest moment”, a mai afirmat șeful Guvernului.

REPUBLICA MOLDOVA

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj ferm Federației Ruse, care a acuzat prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației de la Moscova că România încearcă să “anexeze” Republica Moldova, diplomația de la București precizând că România nu acceptă “lecții de istorie” cei cărora au interpretat trecutul în mod selectiv și tendențios.

Observăm că mesajele noastre de susținere a opțiunii europene a Republicii Moldova sunt preluate și la Moscova. Mai ales că spunem aceste lucruri nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani de zile. Pentru că știm din propria noastră experiență ce beneficii aduce integrarea europeană“, transmis MAE, pe Twitter.

Și știm din trecutul nostru cât de păguboase sunt alternativele. Nu acceptăm însă să ni se dea lecții de istorie. Mai ales de către cei care au interpretat întotdeauna trecutul în mod selectiv și tendențios. Noi nu dăm lecții nimănui. Știm foarte bine cine suntem și cărei comunități îi aparținem. Și avem încredere în maturitatea, judecata și discernământul cetățenilor Republicii Moldova“, a conchis MAE.

 

România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru, a transmis, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Propaganda “agresivă” a Rusiei, care deformează datele istorice și ignoră realitățile actuale, trebuie combătută prin toate mijloacele, astfel încât obiectivul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană să se realizeze, se arată într-un comunicat de joi al guvernului, după ce miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat mai multe acuzații la adresa Chișinăului și a României, susținând că aceasta vrea “să anexeze” Republica Moldova.

Continue Reading

ROMÂNIA

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a susținut o alocuțiune cu ocazia Zilei Naționale a Regatului Spaniei, subliniind relațiile excelente dintre România și Spania, reflectate printr-un Parteneriat Strategic robust.

Premierul a menționat importanța contribuției culturii hispanice la patrimoniul mondial și a evidențiat prietenia și cooperarea dintre cele două state, în special datorită celor peste un milion de români care trăiesc în Spania și contribuie activ la dezvoltarea societății spaniole.

În cadrul ceremoniei, premierul a subliniat importanța semnării cât mai rapide a Acordului bilateral pentru dubla cetățenie, un deziderat major al comunității românești din Spania: „Cu sprijinul autorităților spaniole, cetățenii români oferă un exemplu de integrare. Sperăm că Acordul bilateral cu privire la dubla cetățenie va fi semnat cât mai curând.”

Premierul a lăudat relațiile economice și comerciale dintre cele două țări, care au atins un nou record în 2023, cu schimburi comerciale de 6,43 miliarde de euro. De asemenea, Ciolacu a apreciat investițiile spaniole în România, subliniind că „aproape 7000 de companii cu participare de capital spaniol contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei românești.”

În ceea ce privește securitatea, premierul a subliniat unitatea României și Spaniei în sprijinirea Ucrainei și consolidarea Flancului Estic al NATO. El a evidențiat contribuția Spaniei la apărarea aeriană și prezența forțelor spaniole în România: „Apreciem contribuția concretă a Spaniei la postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și participarea la misiunea de poliție aeriană cu avioane de luptă F18.”

Continue Reading

ROMÂNIA

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

Published

on

© European Union 2018

România se clasează pe locul 3 între statele membre UE din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește valoarea comerțului electronic, după Polonia și Cehia, conform Raportului European Ecommerce 2024, comandat de Ecommerce Europe și EuroCommerce și realizat de Centrul pentru Cercetări de Piață al Universității de Științe Aplicate din Amsterdam, relatează Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Potrivit raportului, în 2023, comerțul electronic românesc de bunuri și servicii a atins valoarea de 10,6 miliarde de euro, reprezentând 3,32% din PIB, în creștere față de anul precedent (3,17% din PIB). Această evoluție subliniază reziliența și capacitatea de adaptare a sectorului ecommerce din România, care a devenit un pilon principal al economiei digitale.

Există un potențial semnificativ de extindere în adoptarea cumpărăturilor online, cu 50% din populație efectuând cel puțin o comandă online în 2023. Această statistică indică oportunități majore pentru dezvoltarea sectorului de comerț electronic, atrăgând interesul tot mai multor companii, atât locale, cât și internaționale.

Pentru 2024, estimările din raport indică o creștere spre 10% a vânzărilor online de bunuri și servicii, sectorul urmând să ajungă la 11,7 miliarde de euro, echivalentul a 3,42% din PIB. Se anticipează că procentul populației care va efectua cumpărături online va ajunge la 55%, reflectând tendința de digitalizare și preferința tot mai mare a consumatorilor români pentru comerțul online.

„România este pe un traseu ascendent în domeniul comerțului electronic, iar ARMO este dedicată să accelereze această creștere prin inițiative strategice și colaborări cu autoritățile pentru a stimula inovația și adoptarea digitală. Perspectivele României pentru viitor sunt optimiste, datorită digitalizării rapide și a dezvoltării infrastructurii logistice din țara noastră, care facilitează livrări rapide și eficiente la nivel național și internațional. Ne propunem să consolidăm poziția țării noastre de lider regional în ecommerce” – Cristi Movilă, președintele Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO).

Raportul evidențiază revenirea apetitului europenilor pentru cumpărături online. Cu toate acestea, Europa se confruntă cu provocări legate de concurența din partea comercianților non-UE. Ecommerce Europe subliniază într-o scrisoare separată necesitatea unor măsuri la nivel european care să asigure un cadru echitabil pentru toți actorii din domeniul comerțului electronic.

Raportul European Ecommerce 2024 poate fi consultat AICI.

Ziua națională a comerțului electronic

Marți, 15 octombrie, ARMO organizează cea de-a V-a ediție a Zilei naționale a comerțului electronic, instituită prin Legea nr. 144/2020. Cu sprijinul ANAF și al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul evenimentului vor avea loc două workshopuri la care antreprenori și profesioniști din sectorul comerțului electronic, cât și al domeniilor conexe, vor afla informații despre sistemele digitale ale administrației fiscale, precum e-Factura, e-Transport și SPV, dar și despre oportunități de finanțare pentru digitalizarea sau creșterea intensității digitale a companiilor. Mai multe detalii la adresa www.ziuaecom.ro

Despre ARMO

Lansată în 2010, Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) reprezintă magazinele online din România și susține interesele membrilor săi. ARMO a elaborat Codul de Bune Practici ale Magazinelor Online și un program de atestare a magazinelor online din România, în conformitate cu acest Cod de Bune Practici. ARMO este membră a Ecommerce Europe, singura voce a sectorului de comerț electronic european, ce reprezintă peste 150.000 de companii prin intermediul asociațiilor naționale. Mai multe informații despre ARMO: http://www.armo.ro/

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA14 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE15 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA15 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending