BUSINESS

Marile bănci din Europa ar putea lăsa fără bani subsidiarele est-europene

Published

on

Pentru a îndeplini noile condiţii de capitalizare, marile bănci din Europa ar putea lăsa fără bani subsidiarele est-europene, publică adevarul.ro.

Strategia de recapitalizare a băncilor europene pentru consolidarea întregului sistem începe cu stângul. Deşi planul nu a fost finalizat încă, pieţele par din ce în ce mai speriate de noile reguli, bancherii protestează, se vorbeşte despre naţionalizări şi salvări de urgenţă, iar pieţele mai mici, în curs de dezvoltare (în special cele din Europa de Est) riscă să-şi vadă sistemele bancare „secate”.

Pentru a îndeplini noile cerinţe de capital, băncile au, cel puţin pe hârtie, mai multe opţiuni. În realitate, cel mai probabil acestea vor apela la banii subsidiarelor aflate în ţări care nu fac parte din zona euro, în special cele din piaţa est-europeană. „În timp ce guvernele din vestul Europei s-au grăbit să sară în ajutorul băncilor proprii, factorii de decizie de pe întregul continent au realizat, spre oroarea lor, că, într-un context în care sprijinul contribuabililor este cheia supravieţurii instituţiilor financiare, subsidiarele din Europa Centrală şi de Est ar putea deveni orfane foarte rapid”, notează jurnaliştii „The Wall Street Journal”.

Bancherii au anunţat deja cel puţin două modalităţi prin care pot întruni noile cerinţe de capital prin cu totul alte metode. Ele au fost invocate chiar a doua zi după prezentarea planului: restrângerea operaţiunilor şi vânzarea de active. În economia reală, acest lucru va însemna sugrumarea creditării pentru populaţie şi companii. Totodată, băncile vor apela la banii subsidiarelor din pieţele mai puţin dezvoltate, precum cele din Europa de Est, pentru a-şi putea menţine activitatea în alte ţări mai mari.

Fără bani de la acţionari

Soluţiile disponibile doar „pe hârtie” pentru recapitalizarea băncilor sunt numeroase. Prima ar fi să vină cu bani „de acasă”, ceea ce ar presupune emiterea de titluri care să fie vândute către noi acţionari. O astfel de mutare ar dilua pachetele actualilor acţionari, care şi-ar vedea dintr-o dată participaţiile pierzându-şi din valoare. Nicio bancă europeană nu ia în calcul această posibilitate.

Potrivit planului liderilor UE, dacă băncile nu ar reuşi să obţină finanţare din pieţe, atunci ele ar putea apela la guverne, care să le împrumute. În contextul fenomenului „Ocupaţi Wall Streetul”, care s-a extins în toate colţurile lumii şi oamenii protestează în zeci de ţări tocmai faţă de acest tip de practici, de salvare a băncilor cu banii contribuabililor, o astfel de cale către finanţare pare blocată din start.

Pentru mai multe informatii, puteti accesa articolul integral pe adevarul.ro.

Sursa articol: adevarul.ro.

Sura foto: specials.rediff.com

Click to comment

Trending

Exit mobile version