COMISIA EUROPEANA

Marian Jean Marinescu: Acum e la modă să fii eurosceptic. Proiectul “Noua viziune pentru Europa” e binevenit

Published

on

În continuarea demersului nostru de a dezbate proiectul Parlamentului European, „O nouă viziune asupra Europei”, prezentăm astăzi opinia europarlamentarului PDL Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PEE, aflat la Dublin, acolo unde va fi ales candidatul popularilor europeni la şefia Comisiei Europene.

Proiectul “Noua viziune” asupra UE este promovat de preşedintele Comisiei Europene şi de cancelarul Angela Merkel şi este rezultat al contribuţiilor oamenilor de cultură şi de ştiinţă, filosofilor europeni.

Marian Jean Marinescu: Acum e la modă să fii eurosceptic. Proiectul e binevenit

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu salută contribuţia intelectualilor şi a oamenilor de ştiinţă la viitorul Uniunii Europene şi consideră că un astfel de proiect este binevenit în combaterea euroscepticismului, tot mai prezent în discursurile politice.

Redăm opinia transmisă de eurodeputatul Marinescu:

<<Cred ca manifestul puncteaza bine o serie de provocari pe care Uniunea le are in fata: combaterea populismului, a extremismului si a euroscepticismului, nevoia mobilizarii tuturor sectoarelor societatii in promovarea unui spirit european, reimprospatarea valorilor europene, cresterea competitivitatii noastre la nivel global.

Manifestul vorbeste de nevoia unui suflu nou european, care sa reduca scepticismul si sa creasca increderea cetatenilor in Uniunea Europeana. Sunt de acord. Este nevoie de un suflu modern, care sa inspire generatia tanara si cu care aceasta sa rezoneze. Generatia tanara, care nu a trait razboiul, ia ca pe un dat stabilitatea adusa de Uniune. Sunt mai putin atasati de ceea ce UE simbolizeaza decat parintii si bunicii lor, care au trait perioadele de instabilitate politica din Europa secolului XX si pentru care UE a adus pace, reconciliere si solidaritate economica.

Cred ca trebuie sa invatam sa apreciem mai mult Uniunea Europeana. UE functioneaza pe principiul solidaritatii. Si noi, cetatenii, trebuie sa fim solidari cu ceea ce inseamna si ceea ce reprezinta Uniunea Europeana.

Domnul Barroso, presedintele Comisiei Europene, observa ca acum este la moda sa fii eurosceptic. Avem nevoie de o revenire a europenismului la moda. Iar daca artistii, intelectualii si oamenii de stiinta pot contribui, ca lideri de opinie, la aceasta schimbare, atunci nu pot decat sa ma bucur.

Orice initiativa in acesta directie este, asadar, binevenita. Orice act de promovare a valorilor europene trebuie incurajat. Mai ales ca folosirea culturii ca instrument pentru a asigura o mai mare apropiere intre europeni nu poate fi decat in avantajul tarii noastre, pentru ca Romania are traditii foarte frumoase, o cultura bogata, artisti talentati, oameni de stiinta priceputi care o pot aduce in prim-planul european.>>

 

Cum comentează Partidul Noua Republica documentul ce trasează liniile de viitor ale proiectului european.

 

O nouă viziune asupra Europei” este un proiect propus de Parlamentul European și pus în practică de Comisia Europeană în urma apelului lansat de președintele Comisiei, José Manuel Barroso, în cadrul „Discursului privind starea Uniunii” (2012), apel adresat artiștilor, scriitorilor, gânditorilor, oamenilor de știință și persoanelor care profesează în sectorul cultural, care s-au angajat să contribuie la viitorul Europei și la proiectul european.

Mai multe detalii aici.

 

 

.

 

 

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version